powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ Η επιχείρηση επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου τώρα αρχίζει

Η επιχείρηση επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου τώρα αρχίζει
Ετοιμη να θέσει και επισήμως το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου είναι η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους πολιτικούς αρχηγούς Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν η επαναδιαπραγμάτευση να τεθεί στο ανώτερο δυνατό επίπεδο με βάση και τις δημόσιες δεσμεύσεις της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να δοθεί σκληρή μάχη ώστε να αποφευχθούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια με την αντικατάστασή τους με ισοδύναμα μέτρα.
«Η ενημέρωση του Πρωθυπουργού και των δύο πολιτικών αρχηγών από τον υπουργό οικονομικών για τα αποτελέσματα του Εurogroup επικεντρώθηκε στις βασικές πρωτοβουλίες και προϋποθέσεις, που πρέπει να υπάρξουν για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης. Παράλληλα,
υπογραμμίστηκε η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει με αποφασιστικότητα πάνω στους άξονες της προγραμματικής σύγκλισης.
Μετά την ενημέρωση συζητήθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από ελληνικής πλευράς για να προχωρήσει ή να επανέλθει σε τροχιά το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να γίνει νέα συνάντηση στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, για να εξειδικευθούν ακόμη περισσότερο οι ενέργειες αυτές¨ δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Σίμος Κεδίκογλου .
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη δημόσια τοποθέτησή του για την ανάγκη να τεθεί τώρα η επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής έκανε λόγο για συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα που οδήγησε σε συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες ενεργοποιείται η διαπραγματευτική ομάδα που πρότεινε ο κ. Βενιζέλος και στην οποία εκτός από τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς θα μετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί σε κάθε θέμα υπό διαπραγμάτευση, ο διοικητής της τραπέζης της Ελλάδος , ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο Euroworking group ενώ θα κληθούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε χαρακτηριστικά:
« Το θέμα της επιμήκυνσης έχει ήδη τεθεί και θα τεθεί σε όλα τα επίπεδα. Διότι και ο ελληνικός λαός και οι παράγοντες της διεθνούς οικονομίας και οι επενδυτές, κυρίως όμως οι πολίτες για τους οποίους ενδιαφερόμαστε αυτή τη στιγμή, πρέπει να ξέρουν που εντάσσεται κάθε κίνησή μας.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκθείασε και τον υπουργό Οικονομικών:¨ Ο κ. Στουρνάρας μετείχε σε ένα μέρος της συνάντησης, παρουσίασε τις εμπειρίες του από το Eurogroup και νομίζω ότι μετά επιβεβαιώθηκε ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινηθούμε, χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα. Ο κ. Στουρνάρας έχει την ικανότητα και την εμπειρία να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική, όπως ακριβώς την έχουμε συμφωνήσει οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.¨
Ο Φώτης Κουβέλης έθεσε ως κόκκινη γραμμή την περικοπή των ειδικών μισθολογίων και επέκρινε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έθεσε την επαναδιαπραγμάτευση χωρίς να τον κατονομάσει.
«Η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να διεκδικήσει και την επαναδιαπραγμάτευση, προκειμένου να υπάρξει απαγκίστρωση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου. Ταυτοχρόνως εργάζεται για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν σχέση με άμεσα μετρά τα οποία, σύμφωνα με νομοθετημένες ρυθμίσεις, πρέπει να υπάρξουν.
Αναζητούνται τα ισοδύναμα μέτρα, αλλά και εκείνα τα μέτρα που είναι δυνατόν να ανακουφίζουν την ελληνική κοινωνία.
Η προγραμματική μας σύγκλιση, η σύγκλιση των τριών κομμάτων για τη στήριξη της κυβέρνησης παραμένει στο ακέραιο, με αυτήν πορευόμαστε.
Θέλω όμως να πω και τούτο. Όσοι όψιμα ανακαλύπτουν την αναδιαπραγμάτευση θα πρέπει να εγκαταλείψουν εκείνη την πολιτική που υπονομεύει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας. Η αναδιαπραγμάτευση θα γίνει, προωθείται και θα είναι μια σκληρή, επίμονη και επίπονη διαδικασία, η οποία αναμφισβήτητα πρέπει να προωθηθεί.
Ο τόπος πρέπει να ζήσει, η κοινωνία πρέπει να σηκωθεί όρθια κα η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πορευθεί χωρείς ταλαντεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση¨ δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ
Στη συνάντηση , σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαιώθηκε η στήριξη των τριών κυβερνητικών εταίρων στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος ανέλαβε μαζί με το Χρήστο Σταικούρα να συντάξουν πρόγραμμα άμεσης επαναφοράς της χώρας σε τροχιά για την επίτευξη των στόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου