powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Στον Τύπο της Κυριακής: Το σχέδιο του Αντ. Σαμαρά, για λιγότερο κράτος


Η εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού στη συζήτηση για τη ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων ανέδειξε το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αλλαγή του κλίματος στην οικονομία, αλλά και την αντιμετώπιση της πρόκλησης που λέγεται επαναδιαπραγμάτευση. Ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε ουσιαστικά πρόσκληση προς τους ξένους επενδυτές να έρθουν να τοποθετήσουν κεφάλαια στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ανακοίνωσε μέτρα ελάφρυνσης των ασθενεστέρων χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω διαβουλεύσεις με τους πιστωτές μας.

Αιχμή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την αναστροφή του κλίματος και το μπλοκάρισμα της ύφεσης είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη μακρά προεκλογική περίοδο τόνιζε ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να φέρει ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα. Από την Παρασκευή, το προσκλητήριο έγινε με συγκεκριμένα projects, πολλά από τα οποία δεν περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αλλά εκφράζουν τη βούληση του Αντ. Σαμαρά να δημιουργήσει «κινητικότητα» στην οικονομία, ανοίγοντας αγορές όπως αυτές της ενέργειας και του σιδηροδρομικού δικτύου και ταυτόχρονα αναζητώντας πόρους από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

«Η αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ και η στρατηγικού χαρακτήρα απελευθέρωση της ενέργειας θα γίνουν με διατήρηση των δικτύων σε δημόσιο έλεγχο, και όχι μόνο για ταμειακούς λόγους, αλλά για αναπτυξιακούς. Οποιος τις αναλάβει θα πρέπει να κάνει επενδύσεις ώστε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος ήδη έχει αρχίσει μπαράζ επαφών για την αναζήτηση επενδυτικών ομίλων με ευρύτερο διακρατικό ενδιαφέρον.
Είναι γνωστό το ενδιαφέρον της Γαλλίας, της Κίνας, αλλά και της Ρωσίας για την αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου. Παράλληλα, το ενεργειακό δίκτυο και συνολικά η αγορά ενέργειας μπορούν να προσελκύσουν εγχώριους και ξένους επενδυτές υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν σαφείς κανόνες για τη λειτουργία των νέων μονάδων. Σε ό,τι αφορά τον τομέα των Υδάτων (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ), ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν με ιδιαίτερη προσοχή ενώ θα ενισχυθεί ο ρυθμιστικός ρόλος των αρμόδιων κρατικών αρχών ώστε να μη δημιουργηθούν παιχνίδια με την τιμολόγηση τόσο ευαίσθητων υπηρεσιών, όπως αυτή της ύδρευσης.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι μέχρι το φθινόπωρο να υπάρχουν απτά αποτελέσματα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να ξαναμπεί η Ελλάδα στον επενδυτικό χάρτη. Για τον ίδιο σκοπό θα δοθεί προτεραιότητα σε συμβάσεις παραχώρησης υποδομών που ήδη υπολειτουργούν, κυρίως σε περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια, ενώ στον τομέα του Τουρισμού, με την κατάργηση του καμποτάζ, εκδηλώνεται ενδιαφέρον από διεθνείς ομίλους κρουαζιέρας.
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, εκτός από το Ελληνικό, όπου ήδη υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι, ο Αντ. Σαμαράς άνοιξε ένα ακόμη κεφάλαιο, αυτό της ανάδειξης του παραλιακού μετώπου της Αττικής, από το Φάληρο ως το Σούνιο. Η κυβέρνηση θα συγκροτήσει ένα Επενδυτικό Οχημα Ειδικού για όλη τη δημόσια περιουσία που βρίσκεται στην περιοχή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο και παραμένει αναξιοποίητη. Πολλοί μιλούν για τη δημιουργία της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», καθώς υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από Αραβες και Κινέζους να συμμετάσχουν στην αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης της Αττικής.

 


Τα δέκα μέτρα άμεσης δράσης για τη φτώχεια και την ύφεση

 
Δεσμεύσεις για δίχτυ προστασίας σε φορολογουμένους, δανειολήπτες, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ έβαλε στην ατζέντα της κυβέρνησης την επαναδιαπραγμάτευση χωρίς μονομερείς ενέργειες αλλά με βασική επιδίωξη την ανάσχεση της ύφεσης και την ενίσχυση των ασθενεστέρων. Σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος δεν αντιδρούσε στην κατ’ εξακολούθηση δυσφήμηση της χώρας από ξένους πολιτικούς, ο Αντ. Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι δεν θα ανεχθεί άλλες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για δήθεν επιστροφή στη δραχμή που αποθαρρύνουν τους επενδυτές και δυσχεραίνουν την προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης ο πρωθυπουργός θέλει να αποσπάσει τη διετή παράταση του προγράμματος ώστε να μη χρειαστεί η λήψη μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014. Παράλληλα, θα αντιταχθεί σε νέα δέσμη μέτρων υφεσιακού χαρακτήρα, όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία.
«Αν το πρόγραμμα πέσει έξω κι άλλο λόγω ύφεσης, αυτό να μη γίνει αφορμή για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, όπως συνέβαινε ως τώρα. Η ύφεση πρέπει να σταματήσει. Οχι να ενισχύεται συνεχώς. Με τα πρόσθετα μέτρα για τις αποκρατικοποιήσεις που παίρνουμε θα αντιμετωπίσουμε το πρόσθετο κόστος του προγράμματος με δικούς μας πόρους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος εξήγγειλε δέσμη μέτρων για την τόνωση της αγοράς, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των αδυνάμων:
1 Ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων (του ΕΣΠΑ), που αφορά 12,5 δισ. ευρώ σε κονδύλια για την Ελλάδα. Κύρια κατεύθυνση είναι η κεντρική αδειοδότησή τους από το υπουργείο Ανάπτυξης, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τα μεγάλου μεγέθους έργα.
2 Επιταχύνεται η διαδικασία του συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο, ώστε μέσα σε ένα-ενάμιση χρόνο να έχει ολοκληρωθεί.
3 Αποκατάσταση των αδικιών για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
4 Ρύθμιση των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων που έρχονται φέτος σε περισσότερες δόσεις.
5 Επέκταση του επιδόματος ανεργίας για δύο χρόνια, με κοινοτικούς πόρους, και η επέκτασή του σε αυτοαπασχολούμενους.
6 Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ταυτόχρονα με τη σταδιακή μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
7 Εκδοση συντάξεων, σε σημαντικά λιγότερο χρόνο, από ένα χρόνο, μέχρι το τέλος του έτους.
8 Αμεση ανακούφιση των δανειοληπτών, ώστε οι δόσεις τους να μην ξεπερνούν το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους.
9 Αναμόρφωση των κανόνων του «Τειρεσία» για να βελτιωθεί η χρηματοδοτική ροή των επιχειρήσεων.
10 Δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογουμένους στην Ελλάδα, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013 και θα περιλαμβάνει και τις καταθέσεις. Οσοι δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν. Οσοι δεν το κάνουν, θα έχουν κυρώσεις. Και όσοι απλώς απέσυραν καταθέσεις που αποκτήθηκαν από δηλωθέντα εισοδήματα στο παρελθόν, θα μπορέσουν να τις επιστρέψουν χωρίς πρόβλημα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου