powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Τρία «όχι» και τέσσερα «ναι» στη διαπραγματευτική γραμμή με την τρόικα

 Κινήσεις αναστροφής του κλίματος


Η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί τα μέγιστα από την άμεση προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να πει «όχι» σε νέες περικοπές μισθών - συντάξεων, αυξήσεις φόρων και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για να επιτευχθεί η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή

Σε τρία «όχι» και τέσσερα «ναι» κινείται βασικά η διαπραγματευτική «γραμμή» που ακολουθεί η κυβέρνηση στις συναντήσεις της με την τρόικα που άρχισαν μεν τυπικά προχθές, αλλά ουσιαστικά οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στις 24 Ιουλίου όταν και θα έλθει το «βαρύ πυροβολικό» των δανειστών μας. 


ΟΧΙ: σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, σε αύξηση φόρων και σε απολύσεις στο Δημόσιο. ΝΑΙ: στις διαρθρωτικές αλλαγές, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και περιστολή των δαπανών στο Δημόσιο. Πρωταρχικός βεβαίως στόχος είναι πάντα η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.


 Θα προηγηθεί όμως η λήψη μέτρων που θα εμπεδώσουν την αξιοπιστία της χώρας και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των δανειστών προς την Ελλάδα. 


Η βασική διαπραγματευτική «γραμμή» στις συναντήσεις με την Τρόικα αναμένεται να είναι σύμφωνα με πληροφορίες:


Όχι άλλες περικοπές μισθών, περικοπές συντάξεων, αυξήσεις φόρων και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για να επιτευχθεί η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή. Αντιθέτως, υιοθέτηση άμεσων ενεργειών για την τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας και την αποκλιμάκωση των δυσβάστακτων φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί.


Μεταρρυθμίσεις 
Η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί τα μέγιστα από την άμεση προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις, την απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και του 
φοροεισπρακτικού μηχανισμού κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, καθώς και με τη μείωση του δημόσιου τομέα μέσω καταργήσεων
 και συγχωνεύσεων μεγάλου αριθμού φορέων που είναι ανενεργοί ή επικαλύπτονται, μέσω της εφαρμογής εκτεταμένων προγραμμάτων εργασιακής εφεδρείας και μέσω περαιτέρω περιορισμών στις προσλήψεις.


Δημοσιονομικά
Επιμήκυνση της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής από τα 2 στα 4 έτη. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ισχύσει και για την Ελλάδα η απευθείας χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ώστε τα κεφάλαια συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ που θα δοθούν στις τράπεζες να μην επιβαρύνουν το ελληνικό χρέος.


Σταδιακά εντός της προσεχούς τετραετίας και ενόσω θα εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις αυτές και θα σημειώνεται πρόοδος στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να επανεξεταστούν οι δυνατότητες αποκατάστασης ορισμένων αδικιών.


Δέσμη μέτρων
Στην βάση αυτού του πλαισίου αναμένεται η λήψη από την κυβέρνηση μέτρων για:


* Την περιστολή της σπατάλης στο Δημόσιο.


* Τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών.


* Την καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών


* Την υλοποίηση του κανόνα προσλήψεων - αποχωρήσεων στο δημόσιο τομέα ακόμα και στην αναλογία 1 προς 10 φέτος, από 1 προς 5.


* Την αναδιάρθρωση των δομών της Κεντρικής Διοίκησης και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.


* Τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών, χωρίς να πλήττονται οι αμυντικές δυνατότητες της χώρας.


* Τη μείωση του αριθμού και του μεγέθους των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.


.Την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, με στόχο τη βιωσιμότητά τους και τη μεγιστοποίηση της αξίας για την κοινωνία.


.Την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.


.Την ενίσχυση του Τουρισμού

Του Φ.Φωτεινού
Εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου