powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Απαραίτητο «αντίδοτο» η επιμήκυνση



Τη Δευτέρα, και αφού έχουν συναντηθεί με την τρόικα, θα ξαναβρεθούν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης. Η χθεσινή συνάντηση των τριών αρχηγών που κράτησε τρεις περίπου ώρες ήταν μια ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα.
Το κλίμα ήταν αρκετά βαρύ, τα μέτρα που πρέπει να «κλειδώσουν» άγρια, καθώς θα αγγίξουν την πλειονότητα των πολιτών (παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρχουν οριζόντιες περικοπές) και οι δυο κυβερνητικοί εταίροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. βγαίνουν από τα... αριστερά στην κυβέρνηση επιχειρώντας ο καθένας να διαφοροποιηθεί για τις δικές του εσωκομματικές ισορροπίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν ότι χρειάζεται
ακόμα δουλειά και επεξεργασία των μέτρων μετά τις εισηγήσεις των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας. Ωστόσο άπαντες επέμεναν ότι θα πρέπει μαζί με τα νέα μέτρα να υπάρξει ταυτόχρονα πολιτική απόφαση σε ανώτατο επίπεδο για επιμήκυνση του προγράμματος. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας έθεσε το θέμα της επιμήκυνσης κατά τη συνάντησή του με τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας, ενώ στη σύσκεψη υπήρξε δυστοκία και ενστάσεις σε ζητήματα που πρότειναν οι υπουργοί κ. Στουρνάρας και Βρούτσης.
Πάντως δεν θα ληφθεί καμία απόφαση που δεν θα έχει τη σύμφωνη γνώμη και των τριών αρχηγών. Για την ώρα φαίνεται ότι έχουν βρεθεί τα δέκα δισ., αλλά αυτά δεν επαρκούν και αυτό δημιουργεί παρενέργειες μεταξύ των τριών.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος επανέλαβε ότι τα μέτρα δεν βγαίνουν αν δεν γίνει επιμήκυνση, προσθέτοντας παράλληλα ότι «εάν υπάρχουν κάποιοι -και φοβούμαι πως δυστυχώς υπάρχουν- που πιστεύουν ότι πρέπει να θυσιαστεί η Ελλάδα ως Ιφιγένεια για να πνεύσει μετά ούριος άνεμος στα πανιά της ευρωζώνης, κάνουν πάρα πολύ μεγάλο λάθος. Γιατί η θυσία της Ιφιγένειας θα αποδειχθεί αυτοκτονία της ευρωζώνης». Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος τόνισε με έμφαση ότι «αυτή είναι η γραμμή της κυβέρνησης. Είναι η συμφωνία και η προγραμματική σύγκλιση των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση και τη στηρίζουν. Αυτά είχαμε πει προεκλογικά, σε αυτά επιμένουμε με σταθερό τρόπο μετεκλογικά.» Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος, που επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις του, έβαλε στο τραπέζι και το θέμα της ΑΤΕ και των αποκρατικοποιήσεων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει παράλληλα τη δική του πρόταση, την οποία θα καταθέσει στην επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Στριμωγμένος είναι και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ο οποίος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι «δεν έχουμε τελειώσει, συνεχίζεται η αντιμετώπιση όλων αυτών των ζητημάτων. Η οικονομική πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά και η κοινωνία από την άλλη πλευρά δεν αντέχει άλλο να ματώνει. Αγωνιζόμαστε να βρούμε λύσεις και να έχουμε παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι δίκαιες. Διεκδικούμε αναμφισβήτητα τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και στο μείζον πολιτικό επίπεδο επιδιώκουμε τη συνολικότερη αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης. Οι οριζόντιες εφαρμογές μέτρων δεν θα υπάρξουν».
Από τη μεριά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου υποστήριξε ότι «έγινε μια εποικοδομητική συνάντηση. Ολοι θέλουν να συνεισφέρουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Ολοι αναζητούν σε αυτή τη διαπραγμάτευση εναλλακτικές επιλογές για να γίνει αυτό με κοινωνική δικαιοσύνη και χωρίς επιπλέον ύφεση».
Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μεριά του σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «ως εκτελεστικοί λογιστές, αφού προηγουμένως είχαν πάρει την έγκριση της τρόικας, οι τρεις μνημονιακοί ηγέτες απεργάζονται τα νέα μέτρα κοινωνικού σφαγιασμού και ισοπέδωσης. Ολα όσα με ψεύτικες διακηρύξεις προθέσεων απέρριπταν προεκλογικά τώρα αποτελούν τη συνισταμένη της κυβέρνησης. Η συμφωνία τους στα νέα μνημονιακά μέτρα είναι συμφωνία στη λιτότητα, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, στη διάλυση της παιδείας, της υγείας, των δημόσιων αγαθών».
Με αφορμή δε τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Σαμαρά, ζητώντας να μάθει, μεταξύ άλλων, αν επιμένει στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος και γιατί δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της τόνισε ότι «η θέση η δική μας είναι η εξής: καμία συζήτηση, κανένα μέτρο σε βάρος του λαού. Και από αυτή την άποψη το θέμα της διαγραφής του χρέους, της μη αναγνώρισης του χρέους μπαίνει στην πρώτη γραμμή για τον ελληνικό λαό ως πολιτική τοποθέτηση και δράση».
Νίκος Ελευθερόγλου

Στενό μαρκάρισμα με το... γάντι από τον Μπαρόζο στην κυβέρνηση
Ενας φίλος ήρθε από τα παλιά, όχι φορτωμένος με αναμνήσεις, αλλά με ένα τρίπτυχο: Αποτελέσματα - αποτελέσματα - αποτελέσματα. Ο λόγος για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που χθες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε παράλληλα δημόσια στήριξή στην κυβέρνηση λέγοντας: «Το μήνυμά μου είναι: δεν είναι μόνοι τους οι Ελληνες, υπάρχει ελπίδα».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε στον κ. Μπαρόζο (20 χρόνια φίλο, όπως είπε χαρακτηριστικά) ότι «είμαστε αποφασισμένοι ως κυβέρνηση τριών κομμάτων να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές και στην υλοποίηση των συμφωνημένων μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει η αναγκαία ανάκαμψη».
Ο κ. Σαμαράς στη συνέχεια τοποθέτησε αρκετά ψηλά στην ατζέντα του το θέμα της παράνομης μετανάστευσης τονίζοντας «την ανάγκη να υπάρξει μια συντονισμένη αντιμετώπιση, ιδιαίτερα από τις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου, για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο αυτό κοινωνικό ζήτημα και τόνισα την ανάγκη να αποφεύγονται δηλώσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους την ώρα που η χώρα κάνει την προσπάθειά της». Τέλος πρόσθεσε ότι οι δυο τους συμφώνησαν ότι «πρέπει να υπάρξει χειροπιαστή προοπτική εξόδου από την κρίση».
Η συνάντηση έγινε σε φιλικό κλίμα, όπου όμως ο πρόεδρος της Κομισιόν επέμεινε ιδιαιτέρως στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη και βοήθεια. Το πνεύμα αυτό αποτυπώθηκε και στη δήλωσή του, στην οποία τόνισε ότι, παρότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό για την εφαρμογή του δεύτερου Μνημονίου, επισήμανε ότι «χρειάζονται αποτελέσματα, αποτελέσματα, αποτελέσματα. Δεν αρκούν πλέον τα λόγια, οι πράξεις είναι σημαντικές. Μετά τη συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχω την πεποίθηση ότι θα προκύψουν αποτελέσματα» είπε ο κ. Μπαρόζο και πρόσθεσε: «Ο κ. Σαμαράς με διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και ξέρω ότι την ίδια αποφασιστικότητα συμμερίζονται και οι δύο άλλοι εταίροι της κυβέρνησης. Ξέρω ότι πολλοί έχουν χάσει τις ελπίδες τους και τους δικαιολογώ. Πρέπει όμως να ξέρουν όλοι ότι ο άλλος δρόμος απαιτεί ακόμα περισσότερες θυσίες. Πρέπει να ξαναχτίσετε τη χώρα σας με τη βοήθειά μας και να αυξήσετε την ανταγωνιστικότητά σας. Και η καλύτερη οδός είναι μέσα στο ευρώ, κυρίως για τις πιο ευπαθείς ομάδες. Μαζί θα τα καταφέρουμε, είστε κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ολοι οι αρχηγοί κρατών έχουν δηλώσει ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ αν τηρήσει τις συμφωνίες».
Επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν από τη μεριά του εκδήλωσε την πρόθεσή του να ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Τέλος το βράδυ ο πρωθυπουργός παρέθεσε δείπνο στον κ. Μπαρόζο, στο οποίο συμμετείχαν και οι Γιάννης Στουρνάρας, Χρήστος Σταϊκούρας, Χόρστ Ράιχενμπαχ, Ματίας Μορς, Γιάννης Μούρμουρας, Σταύρος Παπασταύρος και Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου