powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ομολογία Βενιζέλου: Πρωθυπουργός ο Σαμαράς


«Ναι» σε κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά εφόσον η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της 6ης Μαΐου είπε ξεκάθαρα χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και προεξοφλώντας την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές ο κ. Βενιζέλος απαντά στο ερώτημα αν θα αποδέχονταν τον Α. Σαμαρά πρωθυπουργό σε μία κυβέρνηση συνεργασίας: «Εάν και οι άλλες δυνάμεις αποδεχθούν μία τέτοια λύση, πρέπει να σας πω ότι θα μπορούσαμε και αυτό να το συζητήσουμε» και συνέχισε: «Θα σχηματιστεί κατάλογος πιθανών πρωθυπουργών. Δέχεται ο κ. Σαμαράς να μπει και το δικό του όνομα σε έναν κατάλογο; Αμα είναι πρώτο κόμμα να είναι πρώτο, αλλά σε έναν κατάλογο».
Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος και απαντώντας σε συνεχείς και πιεστικές ερωτήσεις σημείωσε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να το δεχθεί και ο κ. Σαμαράς και να δεχθεί την ιδέα της συνεργασίας,
υποστηρίζοντας ότι από τα όσα είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο, δεν προκύπτει μία τέτοια αποδοχή. Περιγράφοντας ωστόσο την επόμενη ημέρα των εκλογών, εφόσον η αυτοδυναμία δεν προκύψει, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Δεν αντέχει η χώρα αλλεπάλληλες εκλογές. Η χώρα δεν έχει πολλά πρόσωπα ικανά να σηκώσουν το βάρος, αλλά είμαι έτοιμος να δεχθώ οποιαδήποτε αξιόπιστη λύση υποστηρίζει μία καλή συνεργασία», μιλώντας για μία συμμαχία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, τις οποίες δε κατονόμασε.
Ο κ. Βενιζέλος πάντως για πρώτη φορά με τόσο ξεκάθαρο τρόπο τάχθηκε κατά του σχηματισμού μίας κυβέρνησης Παπαδήμου ή «τύπου Παπαδήμου» μετά τις εκλογές, δείχνοντας ότι επιθυμεί μία πολιτική κυβέρνηση.
«Δεν είμαστε καταδικασμένοι να προωθούμε τεχνοκράτες ή ουδέτερα πολιτικά πρόσωπα» και σε συγκεκριμένη ερώτηση «αν ο λαός ψηφίσει διαφορετικά και έρθουν τα πράγματα έτσι που τα κόμματα δε μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας θα συμφωνούσατε με μία κυβέρνηση τεχνοκρατών με πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο ή τύπου Παπαδήμου;», «Ποιος θα ψηφίζει τα νομοσχέδιά της; Ποιος θα παίρνει το πολιτικό κόστος; Τα νομοσχέδια της κυβέρνησης Παπαδήμου ποιος τα ψήφισε;» ενώ λίγο αργότερα αναφερόμενος στο εύρημα των δημοσκοπήσεων όπου οι πολίτες δηλώνουν ότι δεν θέλουν μία κυβέρνηση η οποία να έχει μέσα τα κόμματα του δικομματισμού αλλά θέλουν κάτι άλλο, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Ποιο άλλο, ποια είναι η κυβέρνηση που μπορεί να σχηματιστεί; Η πιθανή κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση σαν και αυτή που υπάρχει. Με ποια εντολή; Με ποια νομιμοποίηση;».
Αγνωστο πάντως είναι το τι θα γίνει με τα debates μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στο θέμα της επέκτασης του Μνημονίου για έναν ακόμη χρόνο ως το 2015, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και η Τρόικα θα συμφωνήσει εφόσον ήδη έχει προγραμματίσει με αυτόν τον τρόπο το δικό του κομμάτι δανειοδότησης προς την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ για άλλη μία φορά είπε ότι δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές, νέοι φόροι και νέες μειώσεις σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Πάντως, ούτε χθες δεν έκρυψε το μεγάλο πρόβλημα αποσυσπείρωσης που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ στέλνοντας για άλλη μία φορά μήνυμα στους ψηφοφόρους που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2009, να επιστρέψουν.
Η άνοδος της εξαιρετικά χαμηλής συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ που έχει δημιουργήσει προβληματισμό στην Ιπποκράτους μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές είναι και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Βενιζέλος επιχειρεί να δημιουργήσει πόλωση στην αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία με διάφορους τρόπους, όπως η πίεση που επιμένει να ασκεί για τη διεξαγωγή τηλεοπτικών αναμετρήσεων ανάμεσα στον ίδιο και στον Α. Σαμαρά.
Ως αργά χθες βράδυ διαφαινόταν αδιέξοδο σε αυτό το θέμα, αδιέξοδο που το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να χρεώσει στη Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ επέμενε στην πρόταση για 2+2 debates, δύο μεταξύ Βενιζέλου και Σαμαρά και δύο μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, η Νέα Δημοκρατία απάντησε ζητώντας αλλαγές στη μέχρι τώρα «ξεπερασμένη» διαδικασία μέσω της συζήτησης στη διακομματική και τη λύση… επιχείρησε να δώσει το MEGA το οποίο πρότεινε τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στον Ευ. Βενιζέλο και τον Α. Σαμαρά χωρίς τους όρους και τις προϋποθέσεις του κλασικού debate. «Αποδεχόμαστε την πρόταση του MEGA», απάντησε άμεσα η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ενώ η Συγγρού επέμεινε όλα να συζητηθούν στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής.
Επικρατείας και αγροτική πολιτική
Το μεσημέρι αναμένεται η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα γίνει με την παρουσίαση των υποψηφίων στην Ιπποκράτους. Πέραν της δεύτερης και της τρίτης (υπό δύσκολες προϋποθέσεις εκλόγιμης) θέσης που αναμένεται να καταλάβουν η εκπρόσωπος Τύπου Φώφη Γεννηματά και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Νίκος Ανδρουλάκης, δεν υπάρχουν άλλες διαρροές. Η πρώτη θέση, η οποία εκ των πραγμάτων θα έχει και ισχυρό συμβολισμό, αποτελεί όπως λένε οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου αποκλειστική υπόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος θα δημοσιοποιήσει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στην αγροτική πολιτική στο μοντέλο της μέχρι τώρα θεματικής (σ.σ.: και αποσπασματικής) παρουσίασης θέσεων για την κοινωνική προστασία, την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την ανάπτυξη και τελευταία τα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
Γιάννης Καμπουράκης στον “Ελεύθερο Τύπο”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου