powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Απορία προς ΑΕροψεκασμένους: Τελικά 21 δις από τα 27 δις σε αγγλικό δίκαιο αντί να κατασχέσουν ελληνικά πλοία αποδέχθηκαν «κούρεμα»... γιατί άραγε; Καλά δεν ακούνε Καμμένο;

[Στις 8 Απριλίου είχαν αποδεχθεί το «κούρεμα» οι κάτοχοι ομολόγων, υπό αγγλικό δίκαιο, αξίας 20,3 δις. Χθες συμφώνησαν να «κουρευτούν» ομόλογα αξία 522 εκ ευρώ που έχουν εκδοθεί σε αγγλικό δίκαιο. Άρα περίπου 21 δις από τα 27+ δις αποδέχθηκαν το «κούρεμα» αντί αυτού που λέει ο Καμμένος ότι θα γίνει: να καταφύγουν σε αγγλικό δικαστήριο να κερδίσουν τις δίκες και σαν αποζημίωση να μας κατασχέσουν γη, ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία... όπως καράβια. Όλοι αυτοί που αποδέχθηκαν το κούρεμα αν και τα ομολογά τους ήταν σε ξένο δίκαιο (αγγλικό στην συντριπτική του πλειοψηφία) είναι, σύμφωνα με τη λογική Καμμένου...
ηλίθιοι κι ας παίζουν καθημερινά εκατοντάδες εκ στις αγορές. Όλοι αυτοί δεν ξέρουν τι δυνατότητες τους δίνει το αγγλικό δίκαιο... και τις ξέρει ο Καμμένος!!! Όλοι αυτοί δεν ξέρουν ότι τα ομόλογα σε αγγλικό δίκαιο που είχαν στα χέρια τους αντιστοιχούσαν σε ελληνικά εμπορικά πλοία... και το ξέρει ο Καμμένος! Όλοι αυτοί δεν ακολούθησαν τη συμβουλή Καμμένου να πάνε σε δικαστήριο να κερδίσουν και να κατασχέσουν ελληνικά πλοία... και προτίμησαν να «κουρέψουν» τα ομόλογά τους!!
Πάτε καλά ρε; Πιστεύει σοβαρός άνθρωπος κάτι απ' αυτά που ακούμε τις τελευταίες μέρες;

Σημ. Βέβαια τις τελευταίες μέρες ο Καμμένος έχει μπουρδουκλώσει και τις τράπεζες στο παραμύθι με το αγγλικό δίκαιο και λέει: Οι ξένοι πιστωτές (αν δεν πληρωθεί ομόλογο σε αγγλικό δίκαιο) θα πάρουν απόφαση αγγλικού δικαστηρίου και θα κατασχέσουν ελληνικό πλοίο το οποίο θα είναι υποθήκη σε ελληνική Τράπεζα, επειδή οι Τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με ομόλογα του EFSF τα οποία είναι σε αγγλικό δίκαιο.... καταλάβατε τίποτα; ούτε αυτός που κάθε μέρα αλλάζει και το παραμύθι]

Στο 96,9% η τελική συμμετοχή στο PSI

Στο 96,9% ανήλθε η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (το PSI).

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ολοκληρώθηκε σήμερα ο τρίτος και τελευταίος διακανονισμός για την ανταλλαγή 135 σειρών ομολόγων αξίας 205,5 δισ. ευρώ, κατά την οποία απομειώθηκε η αξία ομολόγων συνολικής ονομαστικής αξίας 199 δισ. ευρώ.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης αναφέρει: «Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα του PSI. Ευχαριστούμε όλους τους πιστωτές που ανταποκρίθηκαν θετικά στις προσκλήσεις μας» και τονίζει πως «η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας μας κάτι που θα χρειαστεί επίμονες προσπάθειες και τη συνεχιζόμενη στήριξη από τους πιστωτές μας».

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ο σημερινός διακανονισμός αφορά στην ανταλλαγή ομολόγων σε ξένο δίκαιο ονομαστικής αξίας 522.340.241,73 ευρώ.

Το αργότερο έως τις 15 Μαΐου, όποτε και λήγει ομόλογο 450 εκατ. ευρώ (περιθώριο που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αποφάσεις να ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση), θα ανακοινωθεί τι μέλλει γενέσθαι με τους κατόχους ελληνικών ομολόγων υπό ξένο δίκαιο, ύψους 6,5 δισ. ευρώ, οι οποίοι γύρισαν την πλάτη στο PSI+ αρνούμενοι το οικειοθελές κούρεμα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φαίνεται πως προωθεί την με κάποιον τρόπο αποζημίωση των ιδιωτών φυσικών προσώπων, τα ομόλογα των οποίων κουρεύτηκαν με την ενεργοποίηση των CACs , θέμα το οποίο συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π. Χριστοδούλου, με τους εκπροσώπους των ομολογιούχων.

Στο θέμα των ξένων, ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε σήμερα ότι η τελική συμμετοχή των επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έφτασε στο 96,6%.
Το ελληνικό δημόσιο ολοκλήρωσε σήμερα τον τρίτο και τελευταίο διακανονισμό για την ανταλλαγή 135 σειρών ομολόγων αξίας 205,5 δισ. ευρώ, «κουρεύοντας» ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 199 δισ. ευρώ.

Έτσι, εκτός PSI παρέμειναν ομόλογα ύψους 6,5 δισ. ευρώ, για την τύχη των οποίων το υπουργείο Οικονομικών έχει να επιλέξει ανάμεσα σε τρεις εναλλακτικές:

1. Να μην πληρώσει… φράγκο. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές, κυρίως διά του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τέως υπουργού Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλου, ότι δεν θα υπάρξει νέα προσφορά δείχνοντας τον κίνδυνο όσοι παίξουν με τη φωτιά της μη συμμετοχής να χάσουν όχι το 53,5% από το κούρεμα, αλλά το 100% του κεφαλαίου τους. Στο σενάριο αυτό, δεδομένο θεωρείται ότι των ανακοινώσεων περί μη πληρωμής θα ακολουθήσουν δικαστικές προσφυγές.

Γι' αυτό και μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να έχει την πλήρη στήριξη της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε δηλώσει προ μηνός ότι η μη αποπληρωμή των ομολόγων αυτών δεν θα οδηγήσει σε χρεοκοπία της χώρας. Ωστόσο, σε τεχνικό επίπεδο αναμένεται να οδηγήσει σε υποβάθμιση των συγκεκριμένων ομολόγων σε καθεστώς χρεοκοπίας (default) για κάποιες μέρες.

2. Νέα πρόταση. Στο σενάριο αυτό, η ενδεχόμενη νέα πρόταση δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Μια χειρότερη πρόταση εκτιμάται από ορισμένες πλευρές ότι θα μπορούσε να ασκήσει πίεση, δείχνοντας ότι πράγματι το ελληνικό δημόσιο έκανε την καλύτερή του προσφορά και εφεξής όσο περνά ο καιρός ο κίνδυνος απώλειας του συνόλου των κεφαλαίων διευρύνεται. Άλλοι, πάλι, θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ερμηνευτεί στη βάση της καλής θέλησης, αφού το ελληνικό δημόσιο δεν θα προχωράει μονομερώς στη μη πληρωμή μέρους των υποχρεώσεών του.

Στο τραπέζι υπάρχει και το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η προηγούμενη πρόταση ως μία τελευταία ευκαιρία.

3. Να πληρώσει στο ακέραιο. Συνολικά, στο PSI, από τα 205,5 δισ. ευρώ του εμπορεύσιμου χρέους δεν μπήκαν περίπου 6,5 δισ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά διαμορφώνουν το ποσοστό συμμετοχής στο PSI στο 96,6%, όταν το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας είχε βασιστεί στην παραδοχή ότι η συμμετοχή θα έπρεπε να ανέλθει στο 95%. Θεωρητικά, λοιπόν, υπάρχει «περίσσευμα» για την αποπληρωμή των ομολογιούχων που δεν θα συμμετάσχουν τελικά. Στην περίπτωση αυτή, το 96,6% που μετείχε οικειοθελώς ή με την ενεργοποίηση των CACs θα αισθανόταν μάλλον… κορόιδο. Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθεί αρνητικό προηγούμενο σε οποιαδήποτε ανάλογη προσπάθεια.

Το σενάριο να πληρώσει στο ακέραιο το Δημόσιο τις υποχρεώσεις του συγκεντρώνει ελάχιστες, αν όχι μηδαμινές, πιθανότητες.
Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με την τρόικα, ώστε η όποια εναλλακτική επιλεγεί τελικά να έχει την «ομπρέλα» της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/695085/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου