powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Προκαλούν με γεωτρήσεις στα κατεχόμενα

Με τελετουργικό τρόπο, για να προκαλέσουν όπως είναι και ίσως ο κύριος στόχος των σχεδιασμών τους, Τουρκία και Τουρκοκύπριοι προχωρούν σήμερα στην έναρξη γεωτρήσεων στα κατεχόμενα, για την ανεύρεση υδρογονανθράκων. Τις γεωτρήσεις θα διενεργήσει η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ) στην πηγή με την επωνυμία «Turkyurdu 1», που βρίσκεται στο χωριό Σύγκραση της κατεχόμενης Αμμοχώστου.
Οι γεωτρήσεις θα διενεργηθούν στη βάση της λεγόμενης «διακρατικής συμφωνίας» που είχε υπογράψει η Τουρκία με τα κατεχόμενα στις 22 Σεπτεμβρίου 2011 και που αφορά στην παράνομη οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας. Η έναρξη των γεωτρήσεων θα γίνει με πανηγυρική τελετή στην οποία, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadoluθα παρίσταται και ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ.
Η επίσημη πρόσκληση που έχει σταλεί από τη λεγόμενη «προεδρία» των κατεχομένων για το τελετουργικό, αναφέρει πως το επίσημο μέρος της τελετής θα αρχίσει στις 11:00 και παρών, εκτός από τον Τανέρ Γιλντίζ, θα είναι και ο
κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου.
Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο λεγόμενος «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» των κατεχομένων Σουνάτ Ατούν, είπε πως πρόκειται για έναρξη μίας φάσης έρευνας και υποστήριξε ότι το ψευδοκράτος «ως ιδιοκτήτης φυσικού πλούτου, θα ενταχθεί πλέον στην παγκόσμια αγορά». Επέμεινε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων, και με τις εργασίες που θα γίνουν, θα ξεκαθαρίσει σε ποιο βαθμό θα είναι οικονομικά συμφέρουσα η εξόρυξή τους.
Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του ψευδοκράτους, οι έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή θα διαρκέσουν από τρεις έως έξι μήνες.
Η θέση της κυπριακής κυβέρνησης για τις έρευνες στα κατεχόμενα, όπως έχει προβληθεί από την Υπουργό Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, σε πλείστες τόσες δηλώσεις της, είναι πως η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες ούτε μπορεί να βρει συνεργάτες από χώρες του εξωτερικού για μία παράνομη γεώτρηση στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατέχει παράνομα. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη προβεί σε διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και χαρακτηρίζει την ενέργεια της Τουρκίας «ανόητη και άνευ αντικειμένου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου