Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο μεταξύ της τρόικας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα τεθούν επί τάπητος οι προτεραιότητες και τα χρονοδιαγράμματα των μεταρρυθμίσεων, ενώ θα γίνει απολογισμός των ήδη εφαρμοσμένων μέτρων.
Η επιτάχυνση των διαδικασιών είτε στη μείωση των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα είτε στη διαμόρφωση ενός ευέλικτου κρατικού μηχανισμού θα επιφέρει σαρωτικές μετατάξεις υπαλλήλων. Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης έχουν μπει 1.500 Οργανισμοί, ενώ από τον Οκτώβριο αναμένεται να ενταχθούν στον σχεδιασμό για την κατάργηση, συγχώνευση και αναδιοργάνωση των Οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα 10 μεγάλοι φορείς εκτός της ΕΡΤ.
Εργασιακή εφεδρεία
Συνολικά θα αξιολογηθούν αρχικά από ανεξάρτητες επιτροπές 7.000 εργαζόμενοι με στόχο να μεταταγούν οι αξιότεροι στους νέους Οργανισμούς ή στους φορείς υποδοχής, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Για το πλεονάζον προσωπικό θα προβλεφθεί σε προεδρικό διάταγμα, που θα συζητήσει η κυβέρνηση με την τρόικα, το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας. Οι υπάλληλοι που θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες θα μοριοδοτηθούν βάσει κοινωνικών και αντικειμενικών κριτηρίων και θα καταταγούν με σειρά προτεραιότητας σε πίνακες του ΑΣΕΠ. Για ένα έτος θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού και θα μπορούν να μεταταγούν σε κενές οργανικές θέσεις (10% επί των ετήσιων προσλήψεων), θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν ως εποχικό προσωπικό (30% επί των ετήσιων προσλήψεων) ή να μεταταγούν κατά προτεραιότητα σε θέσεις μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο.Χιλιάδες μετατάξεις
Μέσα στο 2011 αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του επιτελικού κράτους με τη διαμόρφωση νέων οργανογραμμάτων σε κάθε υπουργείο και ΝΠΔΔ, τα οποία διαθέτουν κατά 30% λιγότερες οργανικές θέσεις. Με το επιτελικό κράτος αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα δεύτερο κύμα μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση και στην αυτοδιοίκηση, που θα έχει ως αποτέλεσμα τις μετατάξεις χιλιάδων υπαλλήλων.Ηδη έχουν καταγραφεί οι αρμοδιότητες των υπουργείων (επιτελικές, αποφασιστικές κ.λπ.), και με τη διαμόρφωση της Λευκής Βίβλου για το Επιτελικό Κράτος, που αναμένεται στα τέλη του έτους, θα δοθεί το πράσινο φως για τη μετακίνηση του προσωπικού.
Πειθαρχικές ποινές
Μέχρι τα τέλη του έτους θα ξεκινήσει και η διαδικασία επιλογής των νέων προϊσταμένων στο Δημόσιο με γραπτές εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ, προσωπική συνέντευξη και συνδυασμό μοριοδότησης αντικειμενικών κριτηρίων. Τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή το νέο πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο, που προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίες φτάνουν μέχρι και την απόλυση για σημαντικά αδικήματα, π.χ. δωροδοκία. Στα νέα πειθαρχικά συμβούλια, που θα αποτελούνται κυρίως από δικαστές, δεν θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων.Το νέο ωράριο
Και μερική απασχόληση για 5 χρόνιαΘεσμοθετήθηκε και ήδη έχει ξεκινήσει η σταδιακή εφαρμογή του 8ώρου σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Με τον εφαρμοστικό νόμο νομοθετήθηκε επίσης η δυνατότητα να «αποχωρούν» οι δημόσιοι υπάλληλοι από τη θέση τους για πέντε χρόνια λαμβάνοντας άδεια άνευ αποδοχών προκειμένου να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να μειωθεί το μισθολογικό κόστος. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να προχωρήσουν σε διευθέτηση του χρόνου και των ημερών εργασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου