Στο πλαίσιο αυτό και εντός των διεργασιών του διαλόγου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο έχουν τεθεί εισηγήσεις για:
1. Επαναφορά του τέλος χαρτοσήμου στα ενοίκια κατοικιών. Το τέλος χαρτοσήμου στα ενοίκια κατοικιών αρχικά μειώθηκε από 3,6% σε 1,8% από το 2007 και στη συνέχεια, το 2008, καταργήθηκε, ενώ εξακολουθεί να ισχύει για τα επαγγελματικά ακίνητα. Τώρα εξετάζεται η επαναφορά του με αποτέλεσμα πρόσθετες επιβαρύνσεις για περίπου 900.000 ενοικιαστές κατοικιών.
Για παράδειγμα, αν ένας ενοικιαστής πληρώνει ενοίκιο 400 ευρώ, ενδεχόμενη επαναφορά τέλους χαρτοσήμου ύψους 3,6% θα σημάνει την αυτόματη αύξηση του ενοικίου του κατά 14,4 ευρώ, αν δεν δεχθεί να συνδράμει ο ιδιοκτήτης.
Στο παρελθόν, το τέλος χαρτοσήμου «μοιράζονταν» ενοικιαστές και ιδιοκτήτες αν και δεν έλειπαν οι περιπτώσεις όπου κατά την υπογραφή των συμβολαίων, οι ιδιοκτήτες απαιτούσαν από τους ενοικιαστές να επιβαρυνθούν το σύνολο των τελών χαρτοσήμου.
2. Αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων από ακίνητα. Μέχρι σήμερα, με το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, όσοι είχαν αποκλειστικά εισοδήματα από ακίνητα ήταν αφορολόγητοι. Αν περάσει η πρόταση επιβολής αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% και με δεδομένη τη μείωση του αφορολογήτου στα 8.000 ευρώ, θα σημάνει πως ένας ιδιοκτήτης με εισόδημα 8.000 ευρώ το χρόνο χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 800 ευρώ.
3. Αύξηση ΦΠΑ στα νησιά. Εξετάζεται να καταργηθεί ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, πλην Κρήτης. Η κατάργηση εξετάζεται για τα «πλούσια» νησιά του Αιγαίου, όπου οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ δείχνουν κάθε χρόνο ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών που έχουν εισηγηθεί το σχετικό μέτρο, θεωρούν ότι είναι άδικο να υπάρχει η ίδια φορολογική μεταχείριση για νησιά όπως η Σύμη και η Ικαρία με τη Μύκονο, την Πάρο, τη Ρόδο ή τη Σαντορίνη τα οποία χαρακτηρίζονται ως «νησιά πολυτελείας».
Σήμερα, για τα νησιά του Αιγαίου – πλην Κρήτης – οι συντελεστές µειώνονται κατά 30%, δηλαδή ο κανονικός γίνεται 16% (από 23%), ο µειωµένος 9% (από 13%) και ο υπερµειωµένος 5% (από 6,5%).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου