powered by Agones.gr - Stoixima

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΔ: Στην τελική ευθεία τα ψηφοδέλτια .Όλα τα ονόματα που συζητούνται για Α' και Β' Θεσσαλονίκης

Του Βαγγέλη Πλάκα
plakasv@gmail.com


Στην τελική ευθεία μπαίνει στη Νέα Δημοκρατία η κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος. Το αίτημα που διατυπώνουν από την αξιωματική αντιπολίτευση για εκλογές, και κυρίως οι εκτιμήσεις τους ότι η κυβέρνηση εκ των εξελίξεων δεν θα αντέξει και θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές ακόμη και μέσα στον Νοέμβριο, τους οδηγούν σε εκλογικές ετοιμασίες.Ενδεικτικό είναι πως κατά την τετραήμερη παραμονή του στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Λυκουρέντζος είχε δεκάδες συναντήσεις με στελέχη από όλη την Κεντρική Μακεδονία με αντικείμενο τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Άλλοι ζήτησαν τη συμμετοχή τους, σε άλλους προτάθηκε.
Ο κ. Λυκουρέντζος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πρόσφατα στη “Μ” είχε τονίσει αναφερόμενος στα ψηφοδέλτια:...

“Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων και αισθάνομαι αισιόδοξος διότι με τη συμμετοχή πολλών νέων γυναικών και ανδρών στα ψηφοδέλτιά μας θα εκφράσουμε με αξιοπιστία το αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση και ανάδειξη νέων προσώπων σε πολιτικούς και θεσμικούς ρόλους”.
Μεγάλη είναι η κινητικότητα και το ενδιαφέρον για το ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης. Πέντε θέσεις θα καταλάβουν οι εν ενεργεία βουλευτές, δηλαδή οι Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης και Έλενα Ράπτη. Ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Ορφανός και ο επί τρεις εκλογικές αναμετρήσεις πρώτος επιλαχών Παναγιώτης Κοκκόρης θα είναι ξανά στο ψηφοδέλτιο, όπως και ο δημοτικός σύμβουλος και πολιτευτής Βενιαμίν Καρακωστάνογλου. Μια θέση στα ψηφοδέλτια θα έχουν και ο αναπληρωτής γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Στράτος Σιμόπουλος και το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Δημήτρης Πανοζάχος. Από πολιτευτές στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να ενταχθούν επίσης η Λιάνα Γούτα, επικεφαλής του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Βίκυ Ευταξά, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Κινείται επίσης η Άρτεμις Διαλυνά και ο Κώστας Μαργαρίτης. Από νέα πρόσωπα αναμένεται υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρη Γαρούφα, ενώ συζητούνται και τα ονόματα του προέδρου του ΤΕΕ Τάσου Κονακλίδη, του αντιπροέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρη Τσάμη, του δικηγόρου Στάθη Κωνσταντινίδη και του δικηγόρου Δημήτρη Κούβελα, γιου του πρώην δημάρχου και υπουργού Σωτήρη Κούβελα. Ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, το οποίο ενισχύθηκε και από την απόλυτη στήριξη που από βήματος ΔΕΘ του παρέσχε ο κ. Σαμαράς. Επίσης, πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Δημήτρης Σταμάτης, σύμβουλος του κ. Σαμαρά, έχει κλειδώσει μια θέση στο Επικρατείας.
Πολλές οι γυναικείες παρουσίες, με ονόματα όπως των δημοτικών συμβούλων Θεσσαλονίκης Άννας Ευθυμίου και Ανθής Σαλαγκούδη, της αντιδημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Μαρίας Αποστολίδου, της περιφερειακής συμβούλου Τζελίνας Μακραντωνάκη και της Μαρίας Μήτσιου, η οποία ήταν υποψήφια στο ψηφοδέλτιο του Παναγιώτη Ψωμιάδη για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην Β΄ Θεσσαλονίκης

Ανάλογη η εικόνα και στη Β’ Θεσσαλονίκης. Δύο θέσεις στο ψηφοδέλτιο ανήκουν στους βουλευτές Θόδωρο Καράογλου και Σάββα Αναστασιάδη. Μία νέα υποψηφιότητα επιδιώκει ο πρώην υφυπουργός Αδάμ Ρεγκούζας, ενώ από τους πολιτευτές εκ νέου υποψήφιος αναμένεται να είναι ο Παντελής Τσακίρης. Ο πρώην δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης θα δοκιμάσει στην κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ ακούγεται και το όνομα του πρώην δημάρχου Αγίου Αθανασίου Αριστείδη Αραμπατζή. Ο πρώην αντινομάρχης Γιάννης Παλαιστής κινείται έντονα, ενώ ακούγεται και ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Κανάκας. Στον χώρο των γυναικών αναμένεται υποψηφιότητα της πρώην επάρχου Λαγκαδά Πόπης Καλαϊτζή και ακούγονται τα ονόματα της Εύας Παντούσα και της Δήμητρας Κοασίδου, που ήταν υποψήφιες στις προηγούμενες εκλογές, καθώς και των περιφερειακών συμβούλων Γιάννας Τζάκη και Έφης Βασιλειάδου.
Προτάσεις για ΥΜΑΘ και Ζώνη Καινοτομίας

Στην ανάγκη ανασύστασης του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και στήριξής του με ουσιαστικές αρμοδιότητες αναμένεται να αναφερθεί ο πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει αύριο. Την επαναφορά του ΥΜΑΘ προανήγγειλε και ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, προσδίδοντάς της και εθνικούς συμβολισμούς. “Πρόκειται να κάνουμε συγχώνευση υπουργείων, να μειωθούν σε αριθμό. Αλλά είμαι ξεκάθαρος, και ό,τι λέμε δεν μπορούμε να το αλλάζουμε. Υπουργεία Ναυτιλίας, Τουρισμού, Μακεδονίας - Θράκης, θα υπάρξουν. Και είναι ισχυρός συμβολισμός για όλα”, δήλωσε ο κ. Σαμαράς χαρακτηριστικά.
Επίσης στη συνέντευξη Τύπου τα στελέχη της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης θα αναφερθούν και στη Ζώνη Καινοτομίας, σχετικά με την οποία αναμένεται να καταγγείλουν πως ουσιαστικά οδηγείται σε κατάργηση, καθώς μεταξύ άλλων δεν έχει οριστεί ακόμη διοικητικό συμβούλιο.

Πολιτικό παρών από Καραμανλή


Με τη δήλωσή του “έχω χρέος να στηρίξω την παράταξη και τον πρόεδρό της”, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε παρών στις πολιτικές εξελίξεις. Ο τέως πρωθυπουργός, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, θα είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής. Άλλωστε μόλις προ ολίγων ημερών ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και στενός του συνεργάτης Βαγγέλης Αντώναρος είχε πει στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ-3 απαντώντας για τα πολιτικά σχέδια του κ. Καραμανλή: “Θα μείνει και πάλι πιστός στην εμπιστοσύνη και την αγάπη που του δείχνουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας από το 1989”. Δεν αποκλείεται ωστόσο ο κ. Καραμανλής να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.


Γαλάζιος προβληματισμός για ΠΕΔ

Μετά τον δήμο Θεσσαλονίκης, και η Ένωση Δήμων χάθηκε από τα γαλάζια χέρια, προκαλώντας προβληματισμό στη ΝΔ. Η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ παράταξη επικράτησε κατά κράτος στις εκλογές για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Από τη ΝΔ μιλούσαν για ντέρμπι πριν τις εκλογές, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών και τη διαφορά των 17 ψήφων. “Δεν υπήρξε συσπείρωση”, σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη της ΝΔ, που είδαν επίσης αρκετές διαρροές εκλεκτόρων από γαλάζιους δήμους προς τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ.

Εφ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου