To θέμα με τις λίστες που έπρεπε να στείλουν 151 φορείς του δημοσίου με τους εργαζόμενους που θα έπρεπε να μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, έχει πολύ ψωμί.
Υποτίθεται ότι χθες έληγε η προθεσμία για την αποστολή των ονομάτων ώστε να ξεκινήσει η άμεση απομάκρυνση περίπου 4.5000 υπαλλήλων. Αμ δε. Οι περισσότερες εταιρείες δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις του υπουργείου Οικονομικών. Άλλοι έστειλαν μόνο τον αριθμό του προσωπικού και το πόσοι θα μπορούσαν να φύγουν αλλά χωρίς ονόματα.
Άλλοι αρνήθηκαν να στείλουν λέγοντας ότι δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό, άλλοι διότι είναι
αυτοχρηματοδοτούμενοι και κακώς μπήκαν στη λίστα κι άλλοι απλά γιατί δεν ήθελαν. Πάντως, η διαδικασία πήρε παράταση και δεν βλέπουμε πώς θα ξεμπλέξει αυτή η διαδικασία.
Τι θα γίνει άραγε σε εταιρεία που είχε 19 άτομα διοικητικό προσωπικό και μόλις 9 εργαζόμενους;
Που θα ισχύσει η εργασιακή εφεδρεία;
Επίσης, τι γίνεται με τους φορείς που πράγματι υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού ή εταιρείες που όντως δεν έχουν σχέση με το δημόσιο;
Η κυβέρνηση βρισκόμενη σε πανικό έβαλε στο ίδιο τσουβάλι 151 εταιρείες και τώρα τρέχει να δει τι θα κάνει. Εκτός κι αν ήταν από την αρχή σχεδιασμένο ώστε να ρίξει στάχτη στα μάτια της τρόικας. Άλλωστε, το τελικό σχέδιο είναι απολύσεις από όλο το δημόσιο με κατάργηση οργανικών θέσεων. Αυτό θέλει η τρόικα, αυτό θα κάνει η κυβέρνηση.
Υπάρχουν, όμως, κάποιες πληροφορίες που κάνουν λόγο για κινήσεις υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να γλιτώσουν δικούς τους ανθρώπους από την απόλυση μετακινώντας τους σε άλλες θέσεις, λιγότερο επικίνδυνες, όπως πολιτικά και βουλευτικά γραφεία ή φορείς που θα εξαιρεθούν από το μέτρο.
Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο και άρχισαν τα ρουσφέτια στα «πράσινα» τότε πάμε σε άγρια ανθρωποφαγία και σε επαναφορά ενός κομματικού κράτους που βολεύει τους ημετέρους και ξεφορτώνεται τους ενοχλητικούς.
Μήπως για προσλήψεις και βόλεμα ημετέρων δεν κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση ο Γ. Παπανδρέου υποσχόμενος αξιοκρατία;
Τώρα μέσα στον πανικό και την ομίχλη τα ξέχασε όλα αυτά ή είναι ανεξέλεγκτα τα κομματικά του στελέχη;
Στο μεταξύ, την ώρα που πληροφορίες φέρουν τους Υπουργούς και τους Βουλευτές να βολεύουν (να κρύβουν) τα «πράσινα» παιδιά στα Υπουργικά, τα βουλευτικά, τα κομματικά και τα πολιτικά τους γραφεία, ώστε να ξεφύγουν από την διαδικασία της επιλογής τους στην εργασιακή εφεδρεία, ο Ντίνος Ρόβλιας δήλωνε χθες στην Βουλή ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί παντού, σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα.
Μάταια ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Ζώης ζητούσε επιμόνως να πληροφορηθεί για τα κριτήρια αξιολόγησης των υπαλλήλων που θα ισχύσουν και στο στενό δημόσιο τομέα. Μάταια ζητούσε επίσης εξηγήσεις για την αναφορά του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη ότι στην κορυφή των διώξεων θα βρεθούν «όσοι προσελήφθησαν από το 2004 μέχρι σήμερα, εκτός ΑΣΕΠ». Το ίδιο και για τις δηλώσεις τουυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα ότι θα γίνουν νέα οργανογράμμματα στις δημόσιες υπηρεσίες, δεδομένου ότι αυτό σημαίνει απολύσεις.
Ο Ντίνος Ρόβλιας δεν έδωσε κανένα στοιχείο και καμία σαφή απάντηση για τα κριτήρια αξιολόγησης, λέγοντας απλά ότι «δεν είναι έτοιμο το νομοσχέδιο…» και επαναλαμβάνοντας ότι «οι απολύσεις σε ευρύτερο και στενό δημόσιο τομέα θα γίνουν με απόλυτα αξιοκρατικό τρόπο»!
Άραγε, ποιο ΑΣΕΠ και ποια αξιολόγηση με διαφανή κριτήρια όταν υπουργοί τη μια λένε ότι οι αξιολογήσεις θα γίνουν επί του όλου του προσωπικού (!) και την άλλη σε εκείνο που θα κριθεί ότι περισσεύει;
Και ποιος το λέει… ο Ντίνος Ρόβλιας, ο Υπουργός που τον Δεκέμβριο του 2009 είχε αποπεμφθεί από τη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών εξ αιτίας της αποκάλυψης για τα ρουσφέτια που ζήταγε εγγράφως το πολιτικό του γραφείο…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου