powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Η Βουλή καλεί τον Παπακωνσταντίνου για τα Papandreou statistics


Εξηγήσεις στη Βουλή και την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων καλείται να δώσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Με μία πρωτοβουλία που ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις όλη η αντιπολίτευση (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ) συμφώνησε ότι ο τ. υπουργός Οικονομικών οφείλει να απαντήσει στα ερωτήματα που γεννήθηκαν από τις καταγγελίες για τα Papandreou statistics της ΕΛΣΤΑΤ.
Για αύριο το μεσημέρι στις 4 έχουν προγραμματισμένο τον πρώην υπουργό
Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.Αν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Α. Μακρυπίδης και Κ. Γείτονας αντέδρασαν στην «διαφάνεια» που άλλες φορές επικαλούνται…(κατά το δοκούν), οι βουλευτές από τη ΝΔ, το ΚΚΕ τον ΛΑΟΣ και το ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσαν υπογραφές και ζήτησαν την ενεργοποίηση του άρθρου 41α του κανονισμού της Βουλής ώστε να κληθεί τόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου όσο και τα έξι αποπεμφθέντα μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ.
«Κάποιοι βιάζονται να στήσουμε πρόωρη εξεταστική επιτροπή. Ας μην βιάζονται», είπε ο κ. Μακρυπίδης ενώ ο κ. Γείτονας: «Να μην μετατρέψουμε αυτή την ακρόαση σε εξεταστική. Δεν θα δώσουμε ευκαιρία σε κάποιους που θέλουν να δημιουργήσουν πολιτικά ζητήματα»…
Τι κρίμα. Αν επρόκειτο για εμπλεκόμενο πρόσωπο από τη Νέα Δημοκρατία θα είχαν ανέβει στα κεραμίδια και στη μέση θα χόρευε ο Παπανδρέου…! Όμως δεν τους βγαίνει πλέον τίποτα και για τίποτα…
Οι ερωτήσεις των βουλευτών περιστράφηκαν στη βάση των καταγγελιών της Καθηγήτριας και μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά αλλά και στις καταγγελίες όπως περιγράφονται στα υπομνήματα των άλλων μελών της Αρχής.
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της Αρχής, κ. Ζωή Γεωργαντά, υποστηρίζει  ότι το 2009 ταξινομήθηκε στη «γενική κυβέρνηση» μια σειρά ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων και αυτές στις οποίες εφαρμόζεται τώρα η εργασιακή εφεδρεία, χωρίς όμως να προηγηθούν, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, οι μελέτες και οι έρευνες προκειμένου να μπει μία επιχείρηση στη «γενική κυβέρνηση», όπως κατήγγειλε η κ. Γεωργαντά.
Το έλλειμμα κατ’ αυτόν τον τρόπο από το 12% πήγε στο 15,4%. Η κ. Γεωργαντά απέδωσε αυτήν την απόφαση στην πίεση που ασκήθηκε από τη Eurostat στην ελληνική κυβέρνηση, στη συνεννόηση ανάμεσα στον Γ. Παπακωνσταντίνου και στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Α. Γεωργίου, με τον οποίο τα μέλη της επιτροπής δεν είχαν καθόλου καλές σχέσεις.
Ο Κώστας Σκορδάς, ο οποίος υπέβαλε το υπόμνημά του στην επιτροπή της Βουλής περιγράφει τον τρόπο με τον οποίον ο πρόεδρος της Αρχής αγνοούσε συστηματικά τα μέλη του Δ.Σ. και χωρίς να λάβει υπ’ όψιν του τη γνώμη τους ενέταξε στο συνολικό συνυπολογισμό του ελλείμματος στοιχεία από τις ΔΕΚΟ, εννοώντας τους 151 φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ο Πρόεδρος της Αρχής ενημέρωσε τότε τα Μέλη της Αρχής ότι στον υπολογισμό του προς αναθεώρηση ελλείμματος του έτους 2009 θα εντάσσονταν στοιχεία από Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας (ΔΕΚΟ) και από άλλους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, χωρίς να παράσχει οποιαδήποτε εξήγηση ως προς την αιτιολογία αυτής της μεταβολής και ως προς την συνεπαγόμενη μεταβολή της μεθοδολογίας υπολογισμού του ελλείμματος, δεδομένου ότι μέχρι τότε ουδέποτε υπολογίζονταν τέτοια στοιχεία στη διαμόρφωση του ελλείμματος. Σημειωτέον ότι σε καμία χώρα της Ευρωζώνης (πλην Νορβηγίας) δεν χρησιμοποιείται τέτοια μεθοδολογία υπολογισμού του ελλείμματος, παρ’ ότι ο σχετικός Κανονισμός ESA -95 δεν την αποκλείει.
Ο Ανδρέας Γεωργίου απέρριψε κατηγορηματικά όλες τις καταγγελίες και επικαλέσθηκε τους κανόνες ευρωπαϊκού συστήματος λογαριασμών και τη συνεργασία της Eurostat.
«Το έλλειμμα κατά 0.74% αυξήθηκε από την αναταξινόμηση 17 δημοσίων επιχειρήσεων. Άλλος λόγος αύξησης του ελλείμματος ήταν η αναθεώρηση στοιχείων Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλιση καθώς και η καταγραφή του εφάπαξ για δημόσιους υπαλλήλους που είχαν βγει στη σύνταξη. Όλα έγιναν σε συνεννόηση με τη eurostat», είπε ενώ σε ό, τι αφορά στην αύξηση του χρέους, τόνισε ότι «το χρέος αυξήθηκε λόγω της αναταξινόμησης των ΔΕΚΟ, λόγω των συμφωνιών swaps ύψους 5.4 δις ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος ήταν από το swap του 2001 με τη Goldman Sachs που μεταλλάχθηκε με νέες συμφωνίες» (δηλαδή επί Κώστα Σημίτη)…!!
Όσον αφορά δε στη σχέση του με τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, επικαλέστηκε την έρευνα της δίωξης οικονομικού εγκλήματος, τονίζοντας ότι αποδείχθηκε πως ο δράστης που υπέκλεπτε τα mail του, έμπαινε στο σύστημα πριν ο ίδιος έρθει στην Ελλάδα …
Αυτό όμως που προκάλεσε αρκετά γέλια στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων ήταν την ώρα που ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου τους είπε ότι την ημέρα που έγινε 50 χρονών, και συνταξιοδοτήθηκε από το ΔΝΤ, μετά από 15 ημέρες, προσελήφθη από τον κ. Παπακωνσταντίνου στη θέση του Προέδρου της Ελλ. Στατιστικής Αρχής.
Οι βουλευτές άρχισαν να το συζητούν χαμηλοφώνως ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Νικολόπουλος τον ρώτησε: Καλά, εσείς στο ΔΝΤ συνταξιοδοτείστε στα 50 και ζητάτε από τους άλλους να συνταξιοδοτούνται στα 67;
Χαμός…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου