Οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις Οργανισμών είναι το ένα όχημα για τις απολύσεις, διά της εφεδρείας, στο δημόσιο τομέα. Κυρίως όμως αυτή η φόρμουλα επιλέγεται από την κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει σε απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για τις απολύσεις στο «στενό» δημόσιο τομέα επιλέγεται η αλλαγή του Οργανισμού υπηρεσίας...
Ως γνωστόν, με την κατάργηση ενός Οργανισμού παύει και η... συνταγματική προστασία του υπαλλήλου. Εστω και εάν μέχρι σήμερα δεν έγινε ποτέ αυτό. Ακόμη και όταν καταργούνταν ένας Οργανισμός, οι υπάλληλοι απορροφώνταν σε άλλες υπηρεσίες (που είχαν ελλείψεις ή, εν πάση περιπτώσει, εμφάνιζαν υπηρεσιακά κενά, προκειμένου να αποφευχθεί η κοινωνική ένταση που συνεπάγονται οι απολύσεις). Ωστόσο δεν απαιτείται η κατάργηση ενός Οργανισμού για να απολυθεί ένας δημόσιος υπάλληλος. Αν αλλάξει ο Οργανισμός μιας υπηρεσίας και καταργηθεί μια διεύθυνση ή μειωθούν οι οργανικές θέσεις, αυτόματα απολύεται το «πλεονάζον» προσωπικό. Εμεναν σε θέσεις προσωποπαγείς
Και παλαιότερα υπήρχαν αλλαγές στους Οργανισμούς, χωρίς ωστόσο να «ματώσουν» οι εργαζόμενοι. Οι οποίοι παρέμεναν στην υπηρεσία σε προσωποπαγείς θέσεις. Τώρα, όμως, ο στόχος δεν είναι ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών, αλλά ο σχηματισμός των «αναγκαίων» οχημάτων για τη μείωση του προσωπικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη σε πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου έχει ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής των Οργανισμών, με εντολή της κυβέρνησης, και μεγάλα θύματα όσους δεν έχουν πολλά τυπικά προσόντα. Ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια επιλέγεται η αλλαγή των Οργανισμών και η στελέχωση του Δημοσίου με πτυχιούχους, αν και σε πολλές περιπτώσεις πάνω σε άσχετο γνωστικό αντικείμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των 10.000 εργαζομένων, οι οποίοι θα βγουν σε υποχρεωτική εφεδρεία, άρα θα πάρουν το δρόμο της ανεργίας 12 μήνες μετά, από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο συνολικός αριθμός των υπολοίπων θα προέλθει από τις δημοτικές επιχειρήσεις, τους δήμους, αλλά και τους υπαλλήλους των κεντρικών υπηρεσιών.
«Παρέα» με τους 1.000.000 ανέργους
Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα υποχρεωθεί να βγει στην εφεδρεία τη διετία 2011-12 και, έναν χρόνο μετά, να κάνει παρέα με το 1 εκατ. των ανέργων του ιδιωτικού τομέα, είναι 70.000 άτομα. Αριθμός που στη Στατιστική Υπηρεσία σημαίνει «αύξηση της ανεργίας κατά 1,6 μονάδα»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου