Η κυβέρνηση στέλνει μέχρι το τέλος του χρόνου 30.000 δημοσίους υπαλλήλους στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας και άρα σε προγραμματισμένη απόλυση. Από αυτούς, οι 20.000 απασχολούνται σήμερα στο ευρύτερο Δημόσιο και οι υπόλοιποι 10.000 έχουν θέση στο στενό «πυρήνα» του Δημοσίου. Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται ότι θα οριστικοποιηθούν
τα ονόματα των 4.000 πλεοναζόντων υπαλλήλων από τις 151 επιχειρήσεις και οργανισμούς του Δημοσίου, που μπούν πρώτοι σε εργασιακή εφεδρεία.Η εργασιακή εφεδρεία θα αφορά στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Παράλληλα, θα εστιάσει σε ολόκληρο το φάσμα του Δημοσίου, βάζοντας στο στόχαστρο εργαζομένους σε υπουργεία, αιρετές περιφέρειες, δήμους, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ανώνυμες εταιρίες του Δημοσίου και δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της χθεσινής κυβερνητικής επιτροπής συζητήθηκε να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία όσοι προσελήφθησαν από το 2005 μέχρι και σήμερα, εκτός ΑΣΕΠ. Η υιοθέτηση ενός τέτοιου σεναρίου, από πλευράς κυβέρνησης, θα σήμαινε κομματικό πογκρόμ απολύσεων υπαλλήλων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα που προσελήφθησαν κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διέψευδαν κατηγορηματικά ότι θα ισχύσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ποιοι κινδυνεύουν
Ο αριθμός των υπαλλήλων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπολογίζεται στους 150.000. Η επέκταση του καθεστώτος και στο στενό δημόσιο τομέα θα αγγίξει 50.000 απασχολούμενους, με την ίδια σχέση εργασίας, ενώ, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη, το «Γολγοθά» της εφεδρείας αναμένεται ότι θα ανέβουν και εργαζόμενοι αορίστου χρόνου σε δημοτικές επιχειρήσεις (πρόκειται περίπου για 12.000) και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (15.000).Τα κριτήρια για την υπαγωγή στην εργασιακή εφεδρεία των απασχολούμενων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα είναι ίδια με αυτά που ισχύουν για το 10% του προσωπικού των 151 επιχειρήσεων και οργανισμών, που μπαίνει στο καθεστώς από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα.
Πρώτη επιλογή για να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία θα είναι οι εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έχουν φτάσει σε συντάξιμη ηλικία και έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα. Δηλαδή, ανήκουν στις κατηγορίες υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θα ακολουθήσει η υιοθέτηση και άλλων κριτηρίων (πέραν δηλαδή αυτών που έχουν τεθεί ήδη από την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών), προκειμένου να δοθεί ένας «μπούσουλας» στα συμβούλια του Δημοσίου, που θα κληθούν να κρίνουν τους πλεονάζοντες.
Τι σημαίνει εργασιακή εφεδρεία
Όσοι από τους εργαζομένους κριθούν πλεονάζοντες θα λαμβάνουν αποκλειστικά για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών αποδοχές ίσες με το 60% του τελευταίου τους βασικού μισθού. Επίσης, το πλεονάζον προσωπικό θα έχει μπροστά του πέντε δρόμους:- Εφόσον συνάψει σχέση εξαρτημένης εργασίας με άλλο εργοδότη, διαγράφεται οριστικά από τον πίνακα κατάταξης.
- Μπορεί να μεταφέρεται ύστερα από αίτηση με την ίδια σχέση εργασίας, εφόσον υπάρχουν αιτήματα για πλήρωση τακτικών θέσεων υπηρεσιών και φορέων του δημόσιου τομέα, σε ποσοστό 10% των ετήσιων προσλήψεων με βάση τα απολογητικά στοιχεία του προηγούμενου έτους.
- Επιλέγεται ύστερα από αίτησή του, κατά προτεραιότητα σε ποσοστό 30% επί του συνόλου των εκάστοτε θέσεων που προκηρύσσονται για απασχόληση προσωπικού ορισμένου χρόνου, σε υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου τομέα.
- Προηγείται έναντι όλων των λοιπών κατηγοριών για την επιλογή υποψηφίων για μερική απασχόληση, εφόσον υποβάλλει αίτηση.
- Μπορεί κατ' εξαίρεση να αποχωρήσει με εθελουσία έξοδο και με βάση ειδικό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου