powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Ο Σαμαράς έδειξε την έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο


Αυτά που περίμενε ο κόσμος από τον Αντώνη Σαμαρά ήταν συγκεκριμένα, απτά και  μετρήσιμα. Οι πολίτες δεν περίμεναν να ακούσουν μαγικές λύσεις, αλλά τη συνταγή εξόδου από την κρίση. Με ρεαλισμό, με συνέπεια και αποφασιστικότητα.
Και ο Σαμαράς τους την πρόσφερε. Η χθεσινή ομιλία που στο ΕΒΕΑ απευθυνόταν σε όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες, με μέτρα ανακούφισης, μέτρα περιορισμού των συνεπειών της κρίσης, μέτρα αναπτυξιακά, μέτρα που μετά την εφαρμογή τους, η χώρα θα επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.
Επί της ουσίας ο πρόεδρος της ΝΔ   παρουσίασε χθες τα 18 σημεία που θα βάλει στο τραπέζι με την τρόικα, κάνοντας την επαναδιαπραγμάτευση από αφηρημένη έννοια, συγκεκριμένη. Την ίδια στιγμή οι αντίπαλοι του μελετούν αν θα καταγγείλουν το Μνημόνιο, αν θα εκβιάσουν τους δανειστές, ή αν θα κάτσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης…
Πέρα από τις δημοσκοπήσεις,  σε επίπεδο προγράμματος η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. είναι πλέον
καταλυτική. Δυο φράσεις άλλωστε του Σαμαρά στην χθεσινή ομιλία του, τα λένε όλα: “Εκείνοι που μιλούν για μονομερή καταγγελία μοιάζουν με παιδάκια που παίζουν με τα σπίρτα μέσα σε μπαρουταποθήκηΌσοι μιλούν για μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης, οδηγούνται σε ρήξη με τους εταίρους μας, που χρηματοδοτούν σήμερα τα ελλείμματα, και θα αναγκαστούν σε νέες οριζόντιες περικοπές μισθών , συντάξεων, περίθαλψης, κοινωνικής προστασίας και δημοσίων επενδύσεων“.
Σχολιάζοντας χθες ο ΣΥΡΙΖΑ το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το χαρακτήρισε ως «τα 18 βήματα προς την ολοκλήρωση της κόλασης του Μνημονίου». Είναι προφανές ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνεται. Ποια είναι αλήθεια τα μέτρα-κόλαση: η αποκατάσταση των αδικιών, η μέριμνα για τους δανειολήπτες, η αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων, η διαγραφή από τον Τειρεσία, η χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας και η λήψη του και από μη μισθωτούς;
Μάλλον ο κ. Τσίπρας απευθύνεται στο στενό ακροατήριο του, που δεν θα μπήκε καν στον κόπο να διαβάσει τα 18 σημεία. Επειδή αν τα  διαβάσει θα αντιληφθεί ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την οικονομία και την κοινωνία υπόσχεται το τέλος του Μνημονίου με τη μορφή που το ξέρουμε μέχρι σήμερα και την απαρχή μιας νέας εποχής για την Ελλάδα και τους πολίτες της. Με αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές και όχι με περισσότερο κράτος. Με ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου και όχι με άναρθρες κραυγές και επικίνδυνες επιπολαιότητες περί μονομερούς καταγγελίας της δανειακής σύμβασης, η οποία θα οδηγούσε σε ρήξη με τους εταίρους, αλλά και σε νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας.
 Τα 18 μέτρα οδικός χάρτης του κόμματος προς τη διακυβέρνηση του τόπου.
Εδώ θα πούμε ότι βασικός στόχος της ΝΔ, έτσι όπως διαμορφώνεται το Εθνικό Πρόγραμμα Εξόδου από την Κρίση μέσω της Επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, είναι να υπάρξει ανάπτυξη, να ξεκινήσουν ξανά τα μεγάλα έργα που έχουν βαλτώσει, να δημιουργηθούν 150.000 θέσεις εργασίας και να κινηθεί η οικονομία. Επίσης, τα μέτρα Σαμαρά στοχεύουν στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσω της ενίσχυσης των εισοδημάτων εκατομμυρίων Ελλήνων που σήμερα δεν έχουν χρήματα για να καταναλώσουν.
Κυρίαρχη θέση στο πρόγραμμα έχουν οι προτάσεις για αποκατάσταση των αδικιών των φτωχών κοινωνικών τάξεων. Είναι αδύνατο να μιλάμε για ανάκαμψη χωρίς οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι να μην επιστρέψουν στα επίπεδα του 2009. Και δε μιλάμε για τους Έλληνες που έκαναν πάρτι με μισθούς και συντάξεις πάνω από 2 και 3 χιλιάδες ευρώ, κυρίως στο δημόσιο τομέα. Μιλάμε για ανθρώπους που ζουν με 500 και 800 ευρώ το μήνα και μ’ αυτά πληρώνουν ενοίκια, φάρμακα, φαγητό. Ποιος έχει αντίρρηση να υπάρξει ενίσχυση της κοινωνικής αυτής τάξης; Ποιος θα πει όχι στην αποκατάσταση των προνοιακών επιδομάτων όσων πράγματι τα δικαιούνται κι όχι των «μαϊμού»; Ποιος θα αντιδράσει στην προσπάθεια να αποκατασταθούν οι αδικίες με το κούρεμα των ομολόγων σε φυσικά πρόσωπα που χωρίς ντροπή προώθησε ο κ. Παπαδήμος με τον κ. Βενιζέλο;
Οι άνεργοι, πάνω από 2.000.000 στην Ελλάδα του Μνημονίου, πρέπει να στηριχθούν, κι εδώ θα βρεθούν λεφτά ο κόσμος να χαλάσει. Είναι προτιμότερο να καταργηθούν 3-4 υπουργεία παρά να κόβεται το επίδομα ανεργίας.
Σημαντική είναι η πρόβλεψη – πρόταση για να σταματήσει η κατρακύλα στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε να φέρει στην Ελλάδα έναν εργασιακό μεσαίωνα με δραματικές περικοπές στους μισθούς, απελευθέρωση απολύσεων, κατάργηση της μετενέργειας και κάθε μέτρο που ουσιαστικά υπαγορεύτηκε στην τρόικα από τους γνωστούς «κουκουλοφόρους» επιχειρηματίες. Και το πάγωμα των μισθών μέχρι να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας είναι απαραίτητο ώστε να σταματήσει το χάος. Άλλωστε, όσο καιρό μειώνονται οι μισθοί η Ελλάδα δεν είδε να αυξάνεται η ανταγωνιστικότητά της, το αντίθετο μάλιστα.
Σχετικά με τους φόρους, ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να αποκαταστήσει τις αδικίες, τόσο στα ακίνητα με το χαράτσι όσο και στην κατανάλωση με τον ΦΠΑ. Οι μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ είναι επιτακτικές προκειμένου να μειωθούν οι τιμές σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Όσο για το χαράτσι, η αδικία του είναι προφανής, επομένως ένας νέος ΕΤΑΚ που θα λαμβάνει υπόψη το εισόδημα και την αξία του ακινήτου, θα ήταν το ιδανικότερο μέτρο.
Σε ότι αφορά τους φορολογικούς συντελεστές, όπως διαπιστώνεται από όσους κάνουν τώρα φορολογική δήλωση, οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν με το όριο να είναι στις 5.000 ευρώ, είναι απίστευτοι. Και η πλάκα είναι ότι από τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα κληθούν φέτος να πληρώσουν τεράστια ποσά, ελάχιστοι θα τα καταβάλλουν. Τα περισσότερα ποσά θα κηρυχθούν ληξιπρόθεσμα και μην τα είδατε… Επομένως, η σταδιακή αύξηση των φορολογικών συντελεστών, είναι θετικό μέτρο.
Τα μέτρα των 11,7 δισ. ευρώ πρέπει να υλοποιηθούν, όχι όμως σε δύο χρόνια όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά τουλάχιστον ως το 2016 έτσι ώστε να μοιραστούν και να μην προκληθεί σοκ στην ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και σίγουρα ο κ. Σαμαράς έχει πάρει υποσχέσεις από τους ξένους.
Μεγάλο είναι το πρόβλημα για τους δανειολήπτες και η πρόταση για ρύθμιση ώστε να μην ξεπερνά η δόση το 30% του εισοδήματος είναι σωστή. Αλλιώς τα «κόκκινα» δάνεια θα σκάνε το ένα μετά το άλλο και τότε η κατάρρευση θα γίνει ταχύτερα.
Πρότεινε επίσης ο κ. Σαμαράς εφαρμογή του αναγκαίου και δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο. Είναι απίστευτο αλλά επιχειρήσεις ή ιδιώτες όπως οι φαρμακοποιοί, ενώ ζητούν να συμψηφιστούν τα χρέη με τους φόρους κανείς δε βρίσκεται να κάνει τη ρύθμιση αυτή. Έτσι και η αγορά δεν έχει χρήμα και το κράτος κάνει στάση πληρωμών αφού δεν εισπράττει φόρους από αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν.
Ο Α. Σαμαράς δεσμεύθηκε εξάλλου ότι θα βάλει ένα τέλος στο μεγάλο κράτος με άμεσες αποκρατικοποιήσεις , έτσι ώστε και το κράτος να ξεφύγει από το ρόλο του διαχειριστή και ξένα κεφάλαια να εισρεύσουν στη χώρα. Αρκεί όλα να γίνουν με διαφάνεια και στις τιμές που αξίζουν οι εταιρείες και τα ακίνητα που θα πουληθούν. Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει κρατικοποιήσεις κι ένα μοντέλο που μόνο στις ανύπαρκτες σοσιαλιστικές χώρες υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου