powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Aντ. Σαμαράς: Τέλειωσε η περίοδος που η Ελλάδα μιλούσε πολύ και δρούσε λίγο


«Ο άνθρωπος της τελευταίας ευκαιρίας» είναι ο τίτλος που δίνει το περιοδικό Paris Match στην αποκλειστική συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, που δημοσιεύει σήμερα και η οποία πλαισιώνεται από φωτογραφία του νέου πρωθυπουργού στον χώρο της Βουλής και τον υπότιτλο «Το κόμμα του κέρδισε στο νήμα τις εκλογές, η απειλή εξόδου από το ευρώ απομακρύνεται».

Η σύνταξη του γαλλικού περιοδικού προλογίζει, με σύντομο βιογραφικό τη συνέντευξη, στην οποία, ο Αντώνης Σαμαράς καλείται, κατ' αρχήν, να σχολιάσει «τη σημασία της νίκης αυτής» και να σκιαγραφήσει «τι περιμένει, ως αντάλλαγμα, από την ΕΚΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους».

"Aυτή η ιστορική ψήφος», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, «αποτελεί ορόσημο. Ο ελληνικός λαός έδειξε ότι επέλεξε την Ευρώπη, ότι αποδέχεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για να παραμείνει στο ευρώ. Είναι μια πράξη προσχώρησης στην ευρωπαϊκή ενότητα και τη σταθερότητα. Είναι, επίσης, το μήνυμα ότι οι Έλληνες, παρά τα προβλήματα, αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Ο λαός υποφέρει σε αφάνταστο βαθμό. Η εκλογή μας δείχνει, επίσης, ότι θα έχουμε φώς στην άκρη του τούνελ».

Τα άμεσα μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας, είναι το «αντάλλαγμα» που περιμένει από τους Ευρωπαίους ο νέος πρωθυπουργός. Εξήγησε ότι «η πρώτη πρόκληση είναι η ανεργία. Έχει λάβει διαστάσεις που δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα κοινωνικής, αλλά και πολιτικής συνοχής. Κοιτάξτε όλα τα κλειστά μαγαζιά γύρω σας και εκείνα που πρόκειται να κλείσουν. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης, δηλαδή της οικονομίας και της κατανάλωσης. Λέμε λοιπόν στους εταίρους μας: "Ναι, θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, θα ολοκληρώσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του κράτους, θα ενδυναμώσουμε το φορολογικό μας σύστημα. Σε αντάλλαγμα, χρειαζόμαστε μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας άμεσα"».

Ως συγκεκριμένο παράδειγμα, έδωσε την έκδοση των ευρωομολόγων, που αποτελούν και γαλλική θέση. «Η Γαλλία το πρότεινε (τα ευρωομόλογα) και τη θεωρώ καλή ιδέα. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να χρηματοδοτήσει μια πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά θα επωφεληθούν επίσης και άλλες χώρες. Εν ολίγοις χρειαζόμαστε έναν "τρίτο πυλώνα" βοήθειας, που θα χρηματοδοτούσε μια πολιτική ανάπτυξης» υπογράμμισε.

Μέσα από αυτή την πολιτική, ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι θα μπορέσει να αποκαταστήσει αρχικά το επίπεδο των συντάξεων των πιο φτωχών. «Πρώτα, γιατί είναι ένα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης» εξηγεί, «αυτοί οι άνθρωποι λιμοκτονούν. Αλλά και επειδή αυτές οι μικρές συντάξεις χρηματοδοτούν την καθημερινή κατανάλωση. Μειώνοντάς τες, καταστρέψαμε τη ζήτηση στην ελληνική οικονομία. Δεν έχουμε πια κατανάλωση, γιατί κανένας δεν έχει διαθέσιμο εισόδημα για να καταναλώσει. Δεν υπάρχουν επίσης και χρήματα από το εξωτερικό, γιατί κανένας δεν επενδύει. Και δεν υπάρχουν πια δημόσιες δαπάνες, γιατί το κράτος χρησιμοποιεί τα χρήματα αυτά για να καλύψει τα ελλείμματα. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση- "παγίδα της ρευστότητας". Είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας να μας βοηθήσουν οι εταίροι μας, για τη χρηματοδότηση μέτρων, για να μπορέσουμε ν' ανταπεξέλθουμε» τόνισε.

Στο ερώτημα κατά πόσον τον εκπλήσσει το γεγονός ότι ένας σοσιαλιστής πρόεδρος, όπως ο Φρανσουά Ολάντ, υποστηρίζει έναν φιλελεύθερο πολιτικό της συντηρητικής δεξιάς, όπως ο ίδιος, απάντησε ότι «δεν τον εκπλήσσει ιδιαίτερα» και πρόσθεσε: «Ξέρετε, σχετικά με τα κοινωνικά και οικονομικά μέτρα, πιστεύω ότι το πρόγραμμά μου και εκείνο του κυρίου Ολάντ είναι αρκετά κοντά. Ο στόχος είναι ο ίδιος: η τόνωση της απασχόλησης. Η Ελλάδα ξέρει ότι μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Γαλλίας, ειδικά στη συζήτηση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές».

Εξήγησε, στη συνέχεια, για το πώς σκοπεύει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να υπάρξει σύντομα όφελος για την ελληνική κοινωνία: «Θα προσελκύσουμε» είπε, «ξένους επενδυτές, θα ιδιωτικοποιήσουμε εταιρίες που έπρεπε να είχαν ιδιωτικοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό, θα εγγυηθούμε την ασφάλεια, κυρίως νομική και φορολογική και θα δείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας τόπος σταθερότητας, αξιοκρατίας και, πάνω απ' όλα, ένα έθνος με θετική ψυχολογία. Ορισμένα κοινωνικά ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν γρήγορα. Όπως το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών. Είναι πάνω από ένα εκατομμύριο, σε μια χώρα που μετρά ακριβώς πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους».

Ο νέος πρωθυπουργός επέμεινε ότι «μόλις αναλάβει η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα δείξουμε στους Έλληνες ότι έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν. Ο λαός σταυρώθηκε από τη μιζέρια. Δεν του λέμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα έρθουν θα είναι εύκολες. Αλλά θα τους δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί και ότι έχουμε ένα πραγματικό σχέδιο. Όταν οι άνθρωποι βλέπουν ότι πιστεύετε σ' αυτό που κάνετε, ακόμα και αν η προσπάθεια είναι δύσκολη είναι έτοιμοι να σας ακολουθήσουν».

Σε ένα τελευταίο ερώτημα για το πόσο χρόνο δίνει στον εαυτό του σε σχέση με τους Ευρωπαίους, ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Δεν είμαι σε θέση να καθορίσω ένα ειδικό χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων, δεν θέλω να σας πω λόγια στον αέρα. Αυτό όμως που πρόκειται να ζητήσω και να πω, θα το κάνω σοβαρά. Για πολύ καιρό, η Ελλάδα μίλησε πολύ, υπέστη πολλά και έδρασε λίγο. Αυτή η περίοδος τελείωσε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου