powered by Agones.gr - Stoixima

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Β. Φάιμαν: Θα δοθεί αέρας στην Ελλάδα να αναπνεύσει


Την άποψη πως στην Ελλάδα δεν θα μοιραστούν δώρα αλλά «θα της δοθεί αέρας για να αναπνεύσει» εξέφρασε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, την «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», αναφερόμενος στο ελληνικό αίτημα για παράταση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους.

Πρόσθεσε δε, πως τον Ιούλιο, η «τρόικα» θα μεταβεί στην Αθήνα για να εξετάσει κατά πόσον πραγματικά η Ελλάδα παρεκκλίνει από τους στόχους που έχουν τεθεί και κατά πόσον η αναιμική ευρωπαϊκή ανάπτυξη οδηγεί στην ανάγκη μιας επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος.

Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθούν στην Ελλάδα, από την Ευρώπη, αυτοί που θέλουν την ανοικοδόμησή της και όχι οι διεφθαρμένοι ή οι άπληστοι που τη λεηλατούν, υπογραμμίζοντας πως είναι ένας σκληρός δρόμος και όσο μακριά και αν βρίσκεται, ακόμη, ο στόχος, πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για να υπάρξει φως στον ορίζοντα.

Χαιρετίζοντας την επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων στις πρόσφατες ελληνικές εκλογές, ο κ. Φάιμαν τόνισε πως θα αποτελούσε «ντροπή» για την πλούσια Ευρώπη μια εξέλιξη που θα οδηγούσε την Ελλάδα στη φτώχεια, έπειτα από μια ενδεχόμενη εγκατάλειψη της ευρωζώνης, η οποία θα συνοδευόταν, για παράδειγμα, από επαναφορά στη δραχμή, κλείσιμο τραπεζών, χάσιμο της αξίας των καταθέσεων, απόγνωση επιχειρηματιών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους σε ευρώ.
Κάτι τέτοιο, ο ίδιος δεν θέλει καν να το φανταστεί, για το λόγο αυτό και θα πρέπει, όπως προσθέτει, να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποτραπεί, όσο κι αν είναι δύσκολο και όσο κι αν τα εργαλεία που διατίθενται είναι λίγα.

Μη συμμεριζόμενος τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, ο κ. Φάιμαν επισήμανε πως μπορεί να ειπωθεί ότι οι Έλληνες δεν είναι σε θέση, μόνον με τις δικές τους δυνάμεις, να πληρώσουν το χρέος τους και γι' αυτό τον λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την Ελλάδα.

Και αυτό, μπορεί να σχετίζεται μόνον εν μέρει με το ευρώ, όμως η κερδοσκοπική κρίση, «για την οποία οι Έλληνες δεν φέρουν καμία ευθύνη», έχει οξύνει την κατάσταση και το ήμισυ των μέτρων που λαμβάνονται πρέπει να είναι βαθιές μεταρρυθμίσεις για ένα κράτος δικαίου, δηλαδή ένα λειτουργικό φορολογικό σύστημα, υλοποίηση προγραμμάτων χωρίς γραφειοκρατία, επενδύσεις και ασφάλεια για τους επενδυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου