powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

(Νέα) γκάφα Τσίπρα, τώρα για τα ελληνοαλβανικά…


Αν και η απειρία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής – όχι ότι στα υπόλοιπα έχει δείξει να τα κατέχει… – τον οδήγησε σε νέα «γκέλα» που αφορά στις εξωτερικές υποθέσεις της χώρας και μάλιστα σε ένα θέμα που άπτεται των ελληνικών εθνικών συμφερόντων.

Η συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλβανό δημοσιογράφο που ζει στην Ελλάδα και έχει γίνει αντικείμενο πολυποίκιλων σχολίων, Νίκο Άγκο, η οποία κοσμεί το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας SHQIP, ρωτήθηκε από τον πονηρό Αλβανό για τη συμφωνία των δυο χωρών για τη χάραξη των θαλασσίων συνόρων, η οποία προφανώς σχετίζεται με τη χάραξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της χώρας.

Θα γνωρίζετε κ. Τσίπρα, τον ρώτησε, ότι μεταξύ των δύο χωρών ακόμη παραμένει μετέωρη η υπογραφή της συμφωνίας των θαλάσσιων υδάτων. Αν αναλάβετε την διακυβέρνηση, σκοπεύετε, να αρχίσετε νέες διαπραγματεύσεις με την Αλβανική πλευρά;

Που είναι η παγίδα, οέο! Ότι δεν εκκρεμή καμία υπογραφή, καθόσον επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή και με υπουργό Εξωτερικών τη Ντόρα Μπακογιάννη, είχε υπογραφεί συμφωνία με την κυβέρνηση του Σάλι Μπερίσα (υπουργός Εξωτερικών λεγόταν Μπάσα), την οποία στη συνέχεια ακύρωσε μονομερώς και προφανώς παράνομα το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας.

Τι απάντησε ο Αλέξης; Ότι πρωτεύων για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αρχίσει άμεσα «τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις με όλες τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες, με σκοπό μετά την υπογραφή των διμερών συνθηκών, να αρχίσει ο καθορισμός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της κάθε χώρας. Αυτές οι διαδικασίες θα προχωρήσουν βάση του Διεθνούς Δικαίου καθώς και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Με απλά λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας εγκατέλειψε χωρίς να μας το εξηγήσει – ενδεχομένως και να μην το έχει αντιληφθεί το θέμα – την πάγια ελληνική θέση που ακολούθησαν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ (ακόμα και ο Δρούτσας!) ότι η συμφωνία που φέρει τις υπογραφές των Μπερίσα και Μπάσα, δεσμεύει την Αλβανία και δεν νομιμοποιείται ο καθένας μονομερώς να προβαίνει στην καταγγελία της εκ των υστέρων, δηλαδή να καταγγέλλει την ίδια του την υπογραφή, για τον οποιοδήποτε λόγο (π.χ. τουρκική παρέμβαση…).

Ακόμα κι αν κάποιος πιστεύει ότι εάν δεν υπάρξει βούληση από αλβανική πλευράς η συμφωνία δεν πρόκειται να «περπατήσει», πολύ απλά, τέτοια κουβέντα δεν τη λέει για να μην καταστρέψει το ισχυρότερο διαπραγματευτικό του πλεονέκτημα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου