Προς εκτόνωση φαίνεται να βαίνει η κρίση στην ΕΡΤ αν και αρκετά μέτωπα παραμένουν ανοικτά με τις εκκρεμότητες να θεωρούνται κρίσιμες για την τροπή που μπορεί να πάρει η υπόθεση. Αν και η μαραθώνια συνάντηση των τριών αρχηγών της συγκυβέρνησης της περασμένης Τετάρτης συνεχίζεται σήμερα στις 8.30 μ.μ. μετά την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Βιέννη, θεωρείται σχεδόν βέβαιος ο κοινός τόπος. Ήδη οι κυβερνητικοί εταίροι Ε. Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ) και Φ.Κουβέλης (ΔΗΜΑΡ) στις δηλώσεις τους δεν έκαναν καμμία αναφορά στη λέξη ΕΡΤ κάνοντας λόγο για έναν νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό τομέα που πρέπει όμως να λειτουργήσει, αποδεχόμενοι την πρόταση της ΝΔ που αναφέρεται σε μεταβατική επαναλειτουργία, αλλά με κοινό πρόγραμμα των τριών συχνοτήτων.
“Η παλιά ΕΡΤ τελείωσε” είπε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και συμπλήρωσε: “Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την απόφαση του ΣτΕ. Είναι ώρα να καθορίσουμε μαζί το νέο φορέα.”
“Πρέπει να βρούμε και οι τρεις μια λύση” ήταν η άποψη του Ε. Βενιζέλου, ενώ ο Φ. Κουβέλης
συμπλήρωσε πως “πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι συχνότητες χωρίς μεσοβέζικες λύσεις”.
Το σίγουρο είναι ότι η ΕΡΤ δεν θα μας οδηγήσει σε εκλογές.
Τροποποιήσεις για τη λειτουργία της ΕΡΤ
Με νέα κοινή υπουργική απόφαση (1483/Β.19.6.2013) υπάρχουν δύο τροποποίησεις στις οποίες περιγράφεται το μεταβατικό στάδιο λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ως την ψήφιση του σχεδίου νόμου, για την κατάργηση της ΕΡΤ ΑΕ, την ενεργοποίηση των συχνοτήτων και την προσωρινή αναστολή του ανταποδοτικού τέλους.
Το πρώτο άρθρο τροποποιείται ως εξής: «Ειδικότερα τα δικαιώματά της, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 της παρούσας, καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε. που έχουν μεταβιβαστεί στο Δημόσιο και αφορούν: α) την μετάδοση των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστότοπων της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε. έως τη σύσταση νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και β) τις συχνότητες της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε. που παραμένουν ενεργές μέχρι τη σύσταση του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ασκούνται από τον Ειδικό Διαχειριστή για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.»
Αναστέλλεται το ανταποδοτικό τέλος
“Η χρέωση του ανταποδοτικού τέλους (εισφορά) υπέρ της ΕΡΤ Α.Ε., που γίνεται μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. βάσει του ν. 1730/1987, αναστέλλεται από 11.6.2013 και έως τη σύσταση νέου φορέα παροχής της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας.».
Τι προβλέπει το σχέδιο Σαμαρά
Σε ό,τι αφορά στην επόμενη ημέρα της ΕΡΤ φαίνεται ότι οι αρχηγοί συμφωνούν στην επαναλειτουργία όλων των συχνοτήτων της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Η λειτουργία αυτή θα είναι το πολύ τρίμηνη και θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα. Στο σημείο αυτό φαίνεται πως έπεσε η πρόταση για νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την πλειονότητα των εργαζομένων (2.656) πλην εκείνων που εργάζονταν στο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» και τα Μουσικά σύνολα με στόχο να επαναλειτουργήσουν οι τηλεοπτικές και οι ραδιοφωνικές συχνότητες.
Οι εργαζόμενοι θα υπογράψουν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου με τον νέο φορέα που θα σχηματιστεί, ενώ στο διάστημα που θα ακολουθήσει θα λάβουν και τα δεδουλευμένα ως την 11η Ιουνίου, αλλά και τις αποζημιώσεις για την απόλυσή τους από την ΕΡΤ. Ο διαχειριστής Γκίκας Μάναλης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ θα οδηγήσει την παλαιά ΕΡΤ στη νέα της εποχή.
Ήδη συζητείται ένα σχήμα με περίπου 800 τουλάχιστον και 1.200 maximum εργαζόμενους, τρία τηλεοπτικά κανάλια, τρία ραδιόφωνα και ενημερωτικό site στο internet. Δεν είναι βέβαιο ότι τα κανάλια, οι ραδιοσταθμοί και τα sites θα συνεχίσουν με τα γνωστά brands ΝΕΤ, ΕΤ-1, ΕΤ-3, EΡΑ και ert.gr. Προφανώς θα λογοτυπηθούν σύμφωνα με τη νέα επωνυμία που δεν θα είναι η ΝΕΡΙΤ (αφορά μόνο στην εταιρεία).
ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΗΜΕΡΑ
Σε 2.656 ανέρχεται το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΡΤ, με κόστος μισθοδοσίας που φέτος ήταν 92 εκατ. ευρώ και με το σύνολο του προϋπολογισμού για το 2013 να φτάνει τα 205,4 εκατ. ευρώ.
Η ΕΡΤ διέθετε πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ERT WORLD και ΕΡΤ HD), επτά ραδιοφωνικούς με έδρα την Αθήνα (Πρώτο Πρόγραμμα, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα, Kosmos, ΕΡΑ Σπορ, Φιλία, Πέμπτο Πρόγραμμα-Φωνή της Ελλάδας), τρεις με έδρα τη Θεσσαλονίκη (95,8, 102 και Τρίτο) και 19 περιφερειακούς.
Επιπλέον διαθέτει, τρία μουσικά σύνολα (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής, Χορωδία), το έντυπο «Ραδιοτηλεόραση», την ιστοσελίδα www.ert.gr και το ψηφιακό αρχείο.
antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου