powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

«Μια ευκαιρία να κάνουμε κάτι καλύτερο για την Ελλάδα»


«Η μεγάλη εξιλέωση». Κάπως έτσι θα μπορούσε να λέγεται η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέναντι στην Ελλάδα από εδώ και στο εξής, σύμφωνα τουλάχιστον με τη μεγάλη αμερικανική εφημερίδα New York Times η οποία αφιερώνει το editorial της στη χώρα μας με τίτλο «Μια ευκαιρία να κάνουμε κάτι καλύτερο για την Ελλάδα».
Όπως τονίζεται σε άρθρο που δείχνει μεταστροφή της θέσης απέναντι στην Ελλάδα, μετά την παραδοχή του λάθους «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει τώρα την ευκαιρία να δείξει τι έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος απέναντι στην Ελλάδα, τα λάθη που αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα».
Όπως επισημαίνουν οι New York Times «Σίγουρα οι ειδικοί της τρόικα θα καταλαβαίνουν ότι το να βυθίζεις μια καθημαγμένη οικονομία και να καθηλώνεις το δυνητικό εργατικό δυναμικό της δεν θα βοηθήσει στην αποπληρωμή των χρεών. Η πεισματική επιμονή των της τρόικα ότι τίποτα δεν πάει
στραβά στο πρόγραμμα κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει πως δεν θα ανταποκριθούν εποικοδομητικά στις λογικές εκκλήσεις της Ελλάδας για ανακούφιση. Ωστόσο το ΔΝΤ αφού έχει εκφράσει κάποια «μετάνοια» για το λάθος του παρελθόντος, θα πρέπει να βλέπει πιο ξεκάθαρα το κακό που γίνεται».
Επίσης, γίνεται αναφορά και στο τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να ελαφρυνθεί η Ελλάδα, με πρώτο τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση την οποία συνδυάζει με το «πιο φωτεινό σημείο στην ελληνική οικονομία, το γεγονός ότι θα φτάσουν 17 εκατ. τουρίστες φέτος. Αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα από τη φορολογία αλλά περισσότερες θέσεις εργασίας και έσοδα στον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει το άρθρο.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αναφορά στο ναυάγιο της ΔΕΠΑ που όπως λέει η εφημερίδα θα φέρει απώλειες 1 δις δολάρια οι οποίες πρέπει να καλυφθούν σε ποσοστό 50% από καταστροφικές περικοπές των δημοσίων δαπανών. Οι New York Times συμβουλεύουν την τρόικα να μην επιμείνει σε κάτι τέτοιο με δεδομένο ότι η ύφεση θα είναι 5,6% το 2013 και η ανεργία έχει φτάσει το 27%.
Είναι φανερή μια προσπάθεια του διεθνούς τύπου, και ειδικά έγκριτων εφημερίδων όπως η αμερικανική, να… λογικέψουν την τρόικα. Το πρόγραμμα δε βγαίνει και το ξέρουν καλά ενώ η κατάσταση έγινε χειρότερη με το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ που κηρύχθηκε άγονος. Μόνη ελπίδα να αντιληφθούν οι τροικανοί το αδιέξοδο και να αλλάξουν στάση.
nytimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου