powered by Agones.gr - Stoixima

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

«Σφίγγουν» την Τουρκία: Και «Νεο Κουρδιστάν» στη Συρία;

Αλήθεια ή προβοκάτσια; Διπλωματικοί αναλυτές στην Αγκυρα  προσπαθούν να αξιολογήσουν δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής  εφημερίδας SABAH σύμφωνα με το οποίο επιδίωξη του Κουρδικού  ΡΚΚ  είναι η ανάδειξη «νέου Κουρδιστάν»  στη Βόρεια Συρία.
Είναι  χαρακτηριστικός ο τίτλος : «Η επίθεση στο Τσούκουρτσα είναι η κορυφή του παγόβουνου. Αυτό που δεν φαίνεται είναι το σχέδιο του ΡΚΚ να εγκαθιδρύσει δεύτερο Κουρδιστάν στη Συρία».
Συγκεκριμένα το σημερινό πρωτοσέλιδο της η SABAH  ισχυρίζεται ότι το ΡΚΚ επιδιώκει να εξασθενίσει την Τουρκία και να προετοιμάσει το έδαφος για την δημιουργία «κουρδικής περιοχής» στη Βόρεια Συρία, που θα ελέγχει το ίδιο.

Το σχέδιο, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, περιλαμβάνει συνεχείς επιθέσεις στον τούρκικό στρατό έτσι που να τον αναγκάσει να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην αντιμετώπιση του ΡΚΚ.  Ταυτόχρονα, γράφει,  το τελευταίο σχεδιάζει να καταλάβει την Βόρεια Συρία σε μία μετά Ασσάντ περίοδο.  Προς στήριξη των ανωτέρω η εφημερίδα αναφέρει ότι οι πρόσφατες πολύνεκρες επιθέσεις του ΡΚΚ έγιναν από ομάδες του, που ελέγχονται από τον Σύρο αξιωματούχο του ΡΚΚ, Φεχμάν  Χουσείν.
Κάποιοι εξετάζουν μήπως από υπερβολές στο δημοσίευμα επιδιώκεται ευρύτερο θέμα κατά του ΡΚΚ, εμπλοκή της Συρίας και του διεθνούς παράγοντα κ.ο.κ…
Σημειώνουμε , επίσης ότι η Κυριακάτικη   MILLIYET κάνει εκτενή κάλυψη των συλλήψεων , στην Πόλη, Κούρδων διανοουμένων, τους οποίους οι αρχές θεωρούν μέλη του KCK, δηλαδή της οργάνωσης πόλεων του ΡΚΚ. Ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει ότι συνελήφθησαν , την Παρασκευή, στην Πόλη, 48 Κούρδοι, ανάμεσα στους οποίους ο συγγραφέας Ραγκίπ Ζαρακολου και η καθηγήτρια Μπουσρά Ερσανλί, του Πανεπιστημίου Μαρμαρά.  Σημειώνεται απο αναλυτές ότι η Ερσανλί έχει πλούσιο ακαδημαϊκό και συγγραφικό έργο και ακόμα ότι συμμετείχε στην αντιπροσωπεία του κόμματος BDP που συζήτησε με εκπροσώπους του κυβερνώντος ΑΚΡ τις διαδικασίες για το καινούργιο σύνταγμα.
Αναφορικά με το Κουρδικό, υπάρχει και η είδηση στη VATAN,  ότι πολλά καταστήματα στο Ντιαρμπακίρ έκλεισαν  σε ένδειξη διαμαρτυρίας  για τα μέτρα  που παίρνονται κατά του ΡΚΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου