powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι στο ...Κάιρο !

Τανκς στην παραλιακή λεωφόρο της Αλεξάνδρειας, την "Παρασκευή της οργής" των ισλαμιστών, 16/8/2013 AFP
Σε πεδίο μάχης, με σφαίρες, άρματα μάχης, δακρυγόνα και αίμα, έχει μετατραπεί το κέντρο του Καΐρου, όπου τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πολλοί έχουν τραυματιστεί σε συμπλοκές των δυνάμεων ασφαλείας με ισλαμιστές διαδηλωτές,
δύο μέρες μετά τις αστυνομικές επιχειρήσεις καταστολής που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς. Πυροβολισμοί ακούστηκαν και σε άλλες πόλεις, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων την «Παρασκευή της Οργής», όπως την ονόμασαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Άλλοι δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ταραχές στη βόρεια Αίγυπτο. 

Βίντεο που δείχνει ενόπλους να πυροβολούν με καλάσνικοφ από γέφυρα του Καΐρου μετέδωσαν οι αιγυπτιακοί τηλεοπτικοί σταθμοί, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για διαδηλωτές ή αστυνομικούς με πολιτικά που περιπολούν μαζί με στρατιώτες.
 
Με σύνθημα «κάτω η εξουσία του στρατού», έχουν ξεχυθεί στους δρόμους της αιγυπτιακής πρωτεύουσας χιλιάδες υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι  -ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αδελφών Μουσουλμάνων. 
Φωτ.από την πορεία στην Αλεξάνδρεια (AFP)  
Πυροβολισμοί έχουν ακουστεί και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου όπου διαδηλώνουν οι υποστηρικτές του Μόρσι, όπως στην Αλεξάνδρεια στο βορρά, στο Μπένι Σουέιφ και το Φαγιούμ στα νότια του Καΐρου και στο τουριστικό θέρετρο Χουργάντα, στην Ερυθρά Θάλασσα.
 
Ο στρατός της Αιγύπτου έχει ενισχύσει σημαντικά την παρουσία του στην πρωτεύουσα, ενώ έχουν αναπτυχθεί και άρματα μάχης. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, Ο στρατός και η αστυνομία είχαν διαμηνύσει ότι θα «αντιμετωπίσουν σθεναρά» οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου και έχουν ήδη λάβει την άδεια να ανοίγουν πυρ για να αμυνθούν εάν δεχθούν επίθεση.
 
Τουλάχιστον δεκατρείς διαδηλωτές και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους ισλαμιστές διαδηλωτές την Παρασκευή, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες. Οι τέσσερις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ισμαηλία, στη βόρεια Αίγυπτο. Οκτώ διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Δαμιέτη, στις ακτές της Αιγύπτου στην Μεσόγειο, σε συγκρούσεις με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.
 
Σε μια από τις σημαντικότερες πλατείες του Καΐρου, στο μεταξύ, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων ενώ ακούστηκαν πυροβολισμοί, εν μέσω της διαδήλωσης χιλιάδων ανθρώπων εναντίον των επιχειρήσεων καταστολής που διέταξε η υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση.Αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανέφεραν ότι διαδηλωτές πέταξαν αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες σε ένα αστυνομικό τμήμα κοντά στην πλατεία.
 
Ο στρατός είχε αναπτύξει δεκάδες Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και άρματα μάχης ενόψει των διαδηλώσεων, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών επανέλαβε σήμερα πως έχει δώσει εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιήσει πραγματικά πυρά για να αντιμετωπίσει επιθέσεις εναντίον κρατικών εγκαταστάσεων.
 
Επεισόδια βίας σημειώθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, και στην πόλη Τάντα, στο Δέλτα του Νείλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου